Na hlavný obsah

Rómovia dokončujú domy, ktoré si stavajú sami. Pozemky odkúpili od obce na východe Slovenska

Pozemky odkúpili od obce na východe Slovenska

Rómovia dokončujú domy, ktoré si stavajú sami. Pozemky odkúpili od obce na východe Slovenska
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V obci Zborov v okrese Bardejov miestni Rómovia dokončujú rodinné domy, ktoré začali stavať zhruba pred rokom.

Stavajú ich na pozemkoch, ktoré predtým odkúpili od obce. Sedem rómskych rodín na svojich budúcich príbytkoch pritom nielen pracuje – všetko si aj sami financujú s tým, že si na to najprv šetrili a vzali si aj úver v banke.

Stavbu domov si v Správach RTVS z regiónov obzrel redaktor Roland Múdry:

35-ročný Vladimír Ferenc predtým, ako začal stavať, s murovaním skúsenosti nemal.

„Všetko som sa musel naučiť od začiatku. Pomáhali mi chlapci, kamaráti a rodina,“ uviedol obyvateľ Zborova Vladimír Ferenc.

Na proces dozeral aj stavebný učiteľ. „Musel som ich naučiť skoro všetko, niektorí po prvýkrát mali kelňu v ruke,“ povedal stavebný učiteľ Peter Mikita.

Sedem rodín, ktoré sa do projektu zapojili, najprv museli ukázať zodpovedný prístup.

„Každý uchádzač by mal mať stabilný pracovný príjem, každý mesiac musí preukázať, že šetrí na bývanie, čiže rok sa sleduje ich spôsobilosť šetriť si,“ skonštatoval starosta obce Zborov Ján Šurkala (KDH).

„Keď sa nasťahujú, tak ukážu aj ostatným, že existuje aj iný spôsob zlepšenia svojho bývania, ako len čakať na nové nájomné byty. Týmto projektom búrame aj predsudky o tom, že rodiny dostanú niečo zadarmo, keďže všetko si platia sami,“ skonštatoval regionálny koordinátor projektu Vladimír Frický.

Stavať by chcelo ďalších 15 rodín. „Prechádzajú tým procesom výberu, sporia si, testujeme ich, pripravujeme aj my nové lokality ako obec, to je naša hlavná úloha, aby tá výstavba mohla vôbec nastať,“ podotkol starosta obce Zborov Ján Šurkala (KDH).

Adresoval odkaz

Pre tých, ktorí ešte váhajú, má Vladimír Ferenc aj odkaz: „Aby sa do toho pripojili tiež a budú mať svoje bývanie.“

V osade v Zborove býva zhruba 1 500 ľudí. Podľa starostu by potrebovali viac než 120 nových bytov, aby dosiahli optimálne podmienky na bývanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny