Na hlavný obsah

Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti pokračuje, evakuovať museli stovky ľudí

Pozdĺž frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti pokračuje, evakuovať museli stovky ľudí
Policajti evakuujú ľudí v ukrajinskej Charkovskej oblasti. Foto: SITA/Ukrainian Police via AP

Stovky ľudí evakuovali z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu (11. 5.) regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok (10. 5.) v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Celkom 1 775 osôb bolo evakuovaných,“ uviedol Synehubov na sociálnej sieti. Dodal, že Rusko za posledných 24 hodín delostrelecky a mínometmi útočilo na 30 sídel v Charkovskej oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Rusko viaceré osady v Charkovskej oblasti obsadilo hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku sa však ukrajinským silám podarilo Rusov vytlačiť a odvtedy je táto oblasť prevažne pod kontrolou Kyjeva, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet