Na hlavný obsah

Rusko by mohlo dodávať Číne ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod, vyhlásil Putin

Čína je spolu s Indiou pre Rusko kľúčovým spojencom.

Rusko by mohlo dodávať Číne ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod, vyhlásil Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2. „Navyše môžeme položiť plynovod aj ropovod v tom istom koridore,“ povedal v televíznom rozhovore Putin, čím oživil myšlienku, o ktorej sa diskutovalo už v roku 2018.

Uviedol však, že existujú aj iné možnosti dodávok, napríklad tankermi po Severnej morskej ceste cez Arktídu.

„Všetky možnosti sú otvorené, všetky sú prijateľné a ekonomicky uskutočniteľné, je potrebné vybrať tú najlepšiu. Som si istý, že aj túto prácu dokončia,“ povedal ruský líder na tlačovej konferencii.

Napriek Putinovým optimistickým vyjadreniam a po rokoch diskusií o navrhovanom plynovode Sila Sibíri 2 sa Rusko a Čína zatiaľ nedohodli na jeho výstavbe. Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak v piatok (17. 5.) uviedol, že Moskva a Peking by príslušnú dohodu mohli podpísať v najbližšom čase.

Plynovod by mal ročne prepravovať 50 miliárd kubických metrov (m3) suroviny z regiónu Jamal na severe Ruska cez Mongolsko do Číny. Počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching prisľúbili „novú éru“ strategického partnerstva.

Čína je spolu s Indiou momentálne pre Rusko kľúčovým spojencom, ktorý Moskve pomáha podporovať vojnovú ekonomiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika