Na hlavný obsah

Rusko čoraz presvedčivejšie riadi jediný muž, a to Putin. Čo znamená výmena ruského ministra obrany?

O výmenách v ruskej vláde sme sa rozprávali s Liborom Dvořákom.

Rusko čoraz presvedčivejšie riadi jediný muž, a to Putin. Čo znamená výmena ruského ministra obrany?
Ruský prezident Vladimir Putin, za ním Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Vladimir Putin sa len minulý týždeň chopil nového šesťročného mandátu a už navrhol zmeny vo vládnom kabinete. Minister obrany Sergej Šojgu, kedysi jeden z najpopulárnejších politikov v Rusku, v tejto pozícii končí. Nahradí ho verejnosti pomerne málo známa tvár, ekonomický poradca prezidenta Andrej Belousov.

Belousov v minulosti pôsobil ako minister hospodárskeho rozvoja. Tento technokrat má prepojiť armádu a ekonomiku. Dôvodom je zrejme vojna, ktorú Rusko na Ukrajine plánovalo viesť pár dní, avšak trvá už 27 mesiacov.

O zmenách v ruskej vláde sa s komentátorom Českého rozhlasu Liborom Dvořákom rozprávala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Novým ruským ministrom obrany sa teda stane civilista. Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vymenovať na čelo kľúčového rezortu úradníka vyplynulo z potreby prispôsobiť ekonomiku silového rezortu ekonomike krajiny, vysvetlil zmeny hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Nová organizačná schéma Bezpečnostnej rady, do čela ktorej teraz mieri Sergej Šojgu z postu ministra obrany, podľa niektorých ruských pozorovateľov odhaľuje zmenené priority Kremľa a odsúva napríklad aj bývalého prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý bol ešte pred rokmi považovaný za možného Putinovho nástupcu.

Civilista strieda civilistu

Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák sa do posledného momentu domnieval, že si Šojgu svoju pozíciu udrží. Domnieva sa, že sa z neho stal pomyselný obetný baránok, čo Putin môže spojiť s neúspechom vo vedení bleskovej vojny na Ukrajine. Jeho popularita od začiatku vojenskej agresie navyše postupne klesala.

Šojgu bol pomerne blízkym spolupracovníkom Putina. Inak tomu nebude ani v prípade Belousov.

„Vraj je pán Belousov už dlhé roky súčasťou najbližšieho Putinovho ekonomického poradného tímu. Na druhej strane ho verejnosť takmer nepozná, nemôžeme ho teda v tomto smere porovnávať so Šojguom,“ podotkol Libor Dvořák.

Pripomenul tiež, že aj Šojgu bol vo svojej podstate civilistom na čele rezortu obrany. „Nemal ani žiadne bojové skúsenosti, pretože nebol veteránom z Čečenska, z Afganistanu. Bol to človek, ktorý svojou povahou bol tiež civilista, hoci sa rád ukazoval v uniforme a nakoniec to dotiahol až na armádneho generála v ruskej armáde,“ pokračoval Dvořák.

Šojguova budúcnosť

I keď Šojgu končí na poste šéfa ruskej obrany, odchádza na pozíciu šéfa bezpečnostnej rady štátu. Libor Dvořák sa domnieva, že dostal pozíciu „trafikanta“. Poukázal pritom na praktiky českej pravice.

„Šéf bezpečnostnej rady štátu sa dá považovať za akýsi odkladací priestor, pretože exprezident Medvedev tam dlho pôsobil ako zástupca šéfa. Ale čo je ešte zaujímavejšie, z jej čela sa vytráca Nikolaj Patrušev, ďalší veľmi blízky Putinov spolupracovník  a svojho času aj človek, ktorý bol dokonca tipovaný ako možný Putinov nástupca na poste ruského prezidenta,“ priblížil Dvořák.

Kde Patrušev skončí je nateraz otázne. Podľa komentátora Českého rozhlasu si treba uvedomiť, že je Rusko riadené čoraz presvedčivejšie jedným jediným mužom, a to Vladimirom Putinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet