Na hlavný obsah

Rusko podľa Viktora Orbána nezaútočí na NATO. Aliancia je tisíckrát silnejšia než Ukrajina, povedal

Pre českú online televíziu vyjadril aj maďarský postoj k vojne.

Rusko podľa Viktora Orbána nezaútočí na NATO. Aliancia je tisíckrát silnejšia než Ukrajina, povedal
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: SITA/AP Photo/Denes Erdos

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rozhovore pre českú internetovú televíziu XTV vyhlásil, že Rusko nezaútočí na NATO. Dodal, že to nie je „racionálny predpoklad“. Zároveň zdôraznil dôležitosť dosiahnutia prímeria na Ukrajine. Upozornil na to vo štvrtok (30. 5.) server telex.hu.

Rozhovor odvysielajú až v piatok (31. 5.), no v dva a pol minútovej upútavke relácie Orbán vyjadril maďarský postoj vo vzťahu k rusko-ukrajinskej vojne.

Maďari sa podľa jeho slov domnievajú, že ide o vojnu medzi dvoma slovanskými národmi, ktorú by Európania nemali vnímať ako svoju vlastnú a nemali by sa do nej zapájať.

„Som presvedčený, že aj Rusi budú mať problém poraziť ukrajinskú armádu. Preto predstava, že Rusi zaútočia na NATO, na ktorýkoľvek členský štát NATO, nie je racionálny predpoklad. NATO je tisíckrát silnejšie ako Ukrajina. Nikto sa neodváži zaútočiť na NATO,“ podčiarkol Orbán.

Podľa telex.hu maďarský ministerský predseda v tomto rozhovore rozpráva úplne iným tónom než v rozhovore pre maďarský kanál Patrióta na platforme YouTube pred pár dňami, v ktorom súčasné obdobie označil za „potenciálnu predsieň tretej svetovej vojny“ a svoju úlohu vnímal v „zabránení účasti NATO vo vojne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet