Na hlavný obsah

S čerpaním eurofondov samosprávam pomôže tzv. mapa partnerstva. Starostovia aj primátori novinku vítajú

Webovú stránku pripravilo ministerstvo investícií.

S čerpaním eurofondov samosprávam pomôže tzv. mapa partnerstva. Starostovia aj primátori novinku vítajú
Budova mestského úradu. Foto: RTVS

Mestá a obce majú dlhodobo problém s čerpaním eurofondov. Hovoria o zložitom systéme vybavovania peňazí. Ministerstvo investícií pripravilo webovú stránku – mapu partnerstva.

Po novom nájdu samosprávy všetky aktuálne aj plánované výzvy na čerpanie peňazí z Únie na jednom mieste. Starostovia aj primátori to vítajú.

Mapa partnerstva informuje o tom, kto môže žiadať o eurofondy. Či ide o mesto, kraj alebo obec. V prehľadnej tabuľke môžu samosprávy vidieť, aj ktoré ministerstvo výzvu vyhlasuje. Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) hovorí o konci informačného chaosu.

„Bude tam termín vyhlásenia výzvy, uzavretia výzvy, bude tam aj tematická kategória, to znamená oblasť zamerania výzvy. Bude teda jasné, o aké prostriedky a na čo sa dá žiadať,“ priblížil minister Raši.

Novinke v regionálnej politike sa v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

Primátori novinku vítajú

Primátori a starostovia mapu partnerstva vítajú. Podľa nich im ušetrí čas aj peniaze. Zároveň očakávajú, že oznamovanie výziev na čerpanie eurofondov bude transparentnejšie.

„V minulosti, keď bola nejaká výzva, tak chodili rôzne agentúry a hovorili, taká výzva bude o tri týždne a my o nej vieme,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

„Prichádzajú vám ako starostovi alebo obci veľmi veľa ponúk od firiem v rámci toho, ktorá výzva je vonku. Je v tom niekedy ‚guláš‘. Neviete, aký termín a aké výzvy platia,“ uviedol starosta obce Hrabušice Marcel Kacvinský. „Toto odstraňujeme. My budeme správcom a musíme byť informovaní,“ reagoval minister Raši.

Samosprávy hodnotia pozitívne, že okrem aktuálnych výziev môžu na webovej stránke vidieť aj harmonogram projektov, ktoré rezort investícií len plánuje spustiť.

„Nám je jedno, čo je dnes. My potrebujeme vedieť, čo je v júli a čo bude v novembri či v decembri, aby sme sa mohli pripraviť,“ uviedol podpredseda ZMOS a starosta obce Ratkovce Martin Červenka.

Zlepšenie čerpania eurofondov

Podľa prieskumu agentúry MEDIAN SK takmer polovica ľudí nepociťuje prínos projektov financovaných z eurofondov. Okrem mapy partnerstva plánuje rezort investícií prísť s ďalšími opatreniami na zlepšenie čerpania európskych peňazí.

„Vytvoríme rodný list každej obce, aby bolo jasné, komu chýba vodovod, kanalizácia a v ktorej dedine treba zberný dvor,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva investícií Michal Kaliňák (nom. Hlas-SD).

„Ďalšia veľmi dôležitá vec je verejné obstarávanie. Aby tam nevznikali zbytočné prieťahy, že sa vám permanentne niekto odvoláva pri zákazkách, ktoré sú rádovo v státisícoch eur,“ dodal Božik.

Samosprávam budú s eurofondovými výzvami v rámci mapy partnerstva a prípravou projektov pomáhať regionálne centrá ministerstva investícií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko