Na hlavný obsah

SaS navrhla vznik medzinárodnej vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra. M. Žilinka to považuje za nenáležité

Ministerstvo vnútra jej možný vznik nevylúčilo.

SaS navrhla vznik medzinárodnej vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra. M. Žilinka to považuje za nenáležité
Zľava poslanec Juraj Krúpa (SaS) a generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Jaroslav Novák, koláž RTVS

Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje návrh zriadenia medzinárodnej vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za nenáležitý. Uviedol to v reakcii na návrh opozičnej parlamentnej strany SaS, ktorá o tom informovala na utorkovej (28. 5.) tlačovej konferencii.

Navrhovaná medzinárodná vyšetrovacia komisia nemá podľa Žilinku oporu v slovenskom právnom poriadku.

„Slovenský Trestný poriadok veľmi jasne určuje orgány prípravného konania trestného, ktoré vykonávajú vyšetrovanie – policajt, dozor nad zákonnosťou prípravného konania – prokurátor, a ktoré rozhodujú o zásahoch do niektorých ústavou garantovaných práv – sudca pre prípravné konanie,“ uviedol Žilinka.

Zároveň pripomenul, že v predmetnej veci slovenské orgány činné v trestnom konaní vedú trestné stíhania. K spoločenskému zmieru by podľa jeho slov prispelo rešpektovanie a dôvera v činnosť slovenských orgánov.

Návrh SaS

Strana SaS v utorok predstavila návrh na zriadenie medzinárodnej vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra, ktorej zámerom by malo byť predchádzať alebo vyšetrovať dezinformácie a dezinterpretácie týkajúce sa atentátu, ale aj prešetrenie možných pochybení v prípade vyšetrovania polície alebo úradu na ochranu ústavných činiteľov.

„Je dôležité, aby bol atentát vyšetrený tak, aby nedošlo k pochybeniam a zneužívaniu rôznych informácií účelovo, či už voči médiám alebo opozícii, alebo komukoľvek inému,“ vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Juraj Krúpa.

Zámerom komisie by malo byť podľa neho predchádzať alebo vyšetrovať dezinformácie a dezinterpretácie týkajúce sa atentátu, ale aj prešetrenie možných pochybení v prípade vyšetrovania polície alebo úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Líder SaS a poslanec NR SR Branislav Gröhling doplnil, že k spoločenskému zmieru by prispelo aj zastavenie vulgárnych a osobných útokov na médiá, novinárov a politických oponentov. Žiada tiež zaručenie slobody slova a slobody médií, teda ochranu médií pred politickými tlakmi.

Ministerstvo vnútra SR reagovalo, že prípadný vznik komisie umožní až ukončenie vyšetrovania prípadu. „Za účelom dôkladného vyšetrenia atentátu na premiéra vznikol odborný vyšetrovací tím. Dozor nad ním prevzala generálna prokuratúra,“ uviedol v reakcii pre TASR hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Ministerstvo spravodlivosti dôvod nevidí

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR nevidí dôvod na zriadenie vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica. Uviedlo to v reakcii na návrh opozičnej parlamentnej strany SaS. Daný návrh nemá podľa rezortu oporu v žiadnom slovenskom právnom predpise, a teda nemá ani vyšetrovacie kompetencie.

Ministerstvo pripomenulo, že v danej veci prebieha vyšetrovanie zo strany inštitúcií, ktoré sú na to zo zákona určené. Zároveň vyzvalo predstaviteľov politických strán, aby sa zdržali takých verejných vyhlásení, ktoré by mohli prispieť k nárastu ďalšej polarizácie spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko