Na hlavný obsah

SaS žiada ministra cestovného ruchu, aby zverejnil náklady na prenájom lukratívneho sídla rezortu

Náklady sú omnoho nižšie, než tvrdí SaS, obhajuje sa rezort.

SaS žiada ministra cestovného ruchu, aby zverejnil náklady na prenájom lukratívneho sídla rezortu
Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Opozičná strana SaS žiada od ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nom. SNS), aby zverejnil presné náklady prenájmu nového sídla ministerstva a tiež to, podľa akých kritérií priestor vyhodnotili ako najvýhodnejšiu ponuku.

Podľa Mariána Viskupiča (SaS) bude rezort sídliť v lukratívnych priestoroch. Cenu za prenájom na desať rokov odhadol na viac ako 20 miliónov eur.

„Je neakceptovateľné, aby štát v obrovskom deficite s vysokým štátnym dlhom si prenajímal budovu v top štandarde a za cenu, ktorú si nedovolí zaplatiť ani vysokozisková súkromná spoločnosť,“ povedal Viskupič.

V samotnej nájomnej zmluve sa podľa neho píše, že výška nájomného zohľadňuje najmä lokalitu umiestnenia budovy a jej stavebno-technické vyhotovenie.

Náklady nebude rezort znášať sám

Ministerstvo reagovalo, že primárne hľadalo priestory v štátnych inštitúciách, až potom hľadanie rozšírilo v rámci súkromného sektora.

Po dvojkolovej výzve sa výber zúžil na tri ponuky. Výber nového sídla konzultovali s rezortom financií aj Útvarom hodnoty za peniaze.

Časť z nákladov prenájmu budú podľa rezortu cestovného ruchu a športu znášať samostatne Fond na podporu cestovného ruchu a Antidopingová agentúra, ktorí s ním budú budovu zdieľať.

„Médiami prešla informácia s odhadom strany SaS, že budova bude stáť za desať rokov minimálne 25 miliónov eur. Reálne však náklady budú omnoho nižšie, a to na úrovni necelých 15 miliónov eur za desať rokov,“ priblížil rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál