Na hlavný obsah

Šláger B-skupiny MS ovládli tri korunky, Američanov v zápase nepustili do vedenia

Švédi v závere bránili tesný náskok.

Šláger B-skupiny MS ovládli tri korunky, Američanov v zápase nepustili do vedenia
Švéd Tim Heed (vľavo) bojuje o puk s Ryanom Leonardom z USA počas zápasu medzi Švédskom a USA na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v Českej republike v piatok 10. mája 2024. Foto: TASR/AP

Švédski hokejisti vstúpili víťazne do B-skupiny 78. MS, keď v šlágri ostravskej skupiny zdolali USA 5:2.

Severania v úvodnej polovici dominovali a vypracovali si dvojgólový náskok, no zámorskí hráči sa dokázali dotiahnuť a „tri korunky“ zariadili vyšší rozdiel až dvoma gólmi do prázdnej bránky.

Američania nastúpia na druhý zápas v sobotu opäť vo večernom termíne proti Nemcom, ktorí na úvod B-skupiny zdolali Slovensko 6:4. Švédi sa o 24 hodín neskôr stretnú s Poľskom.

V úvode šlágra prvého dňa MS v Ostrave mali menší tlak zámorskí hokejisti, no do vedenia išli ich súperi. Eriksson Ek počas avizovanej presilovky vystrelil spoza obrancu a brankár Lyon nedokázal zareagovať na jemný teč.

Krúživý pohyb celej švédskej päťky v útočnom pásme robil hráčom USA veľké problémy a viackrát sa stalo, že si nedokázali prebrať hráčov, z čoho prišli ďalšie dobré šance „troch koruniek“.

Američania sa len ťažko dostávali do príležitostí

Američania sa po úvodnom nápore len ťažko dostávali do príležitostí. USA odštartovali lepšie aj do druhého dejstva a Jones trafil žŕdku Gustavssonovej bránky. Ich tlak však trval znova len chvíľku a taktovku prebrali Švédi, ktorí roztočili kolotoč v útočnom pásme a v 24. minúte pridal druhý gól spomedzi kruhov úplne voľný Raymond.

Chvíľu na to trafil M. Johansson žŕdku. Američania premiešali zostavu a nakopla ich presilovka po prísnom vylúčení L. Johanssona. V 33. minúte znížil strelou príklepom z vrcholu kruhu Werenski.

Švédom vrátil dvojgólové vedenia v 37. minúte M. Johanssen, no krátko po druhej prestávke upravil na 2:3 z pohľadu USA Nelson, ktorého našiel medzi kruhmi Gaudreau.

Švédi v závere bránili tesný náskok, no mohli oň prísť po faule Erikssona Eka necelé tri minúty pred koncom. Američania to skúsili 6 na 4, ale inkasovali dva góly do prázdnej bránky. Prvý dal Hedman a druhý Eriksson Ek, ktorý nazbieral tri body (2+1).

Rasmus Dahlin, obranca Švédska: „Bol to dobrý prvý zápas. Nezačali sme úplne tak, ako sme chceli, ale postupne sme si budovali našu hru a doviedli sme to do zdarného konca. Je to veľké víťazstvo, no musíme na ňom stavať a ďalej sa zlepšovať.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport