Na hlavný obsah

Šláger medzi Kanadou a Fínskom priniesol atraktívny hokej: Javorové listy ostávajú na turnaji nezdolané

Fíni si sťažili cestu za postupom do štvrťfinále.

Šláger medzi Kanadou a Fínskom priniesol atraktívny hokej: Javorové listy ostávajú na turnaji nezdolané
Na snímke radosť Kanaďanov po strelení gólu. Foto: TASR/AP

Kanadskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom (18. 5.) šlágri A-skupiny MS v Prahe nad Fínskom 5:3. O triumfe obhajcov titulu rozhodol gól Brandona Hagela z 52. minúty, výhru spečatil v závere do prázdnej bránky Dawson Mercer. Severanom nestačili vo vyrovnanom dueli ani dva presné zásahy Jesseho Puljujärviho.

Kanaďania sa posunuli v tabuľke na druhé miesto, keď sa so 14 bodmi vyrovnali lídrovi skupiny Švajčiarsku. Práve s ním odohrajú ďalší zápas v nedeľu (19. 5.) o 20.20 hod. Fíni, ktorí zostali so siedmimi bodmi na štvrtom mieste a stále nemajú istú účasť vo štvrťfinále, nastúpia v pondelok v rovnakom čase v dôležitom dueli proti piatemu Dánsku.

Kanada – Fínsko 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)

Góly: 15. Cozens (Mangiapane, Power), 17. Tanev (Tavares), 38. Power (Cozens, Parayko), 52. Hagel (Tavares, Dubois), 60. Mercer (Power) – 2. Puljujärvi (Rissanen, Innala), 4. Puustinen (Hyry, Saarijärvi), 37. Puljujärvi (Vittasmäki, Mäenalanen). Rozhodcovia: MacFarlane (USA), Schrader (Nem.) – Yletyinen (Švéd.), Zunde (Lot.), vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše Byram (Kan.) 5 min+DKZ za seknutie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.303 divákov.

Kanada: Binnington – Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger – Mercer, McBain, Tanev – Bedard, Paul, McCann – Dubois, Tavares, Hagel – Mangiapane, Cozens, Bunting – Greig

Fínsko: Säteri – Mattila, Määttä, Lehtonen, Vittäsmaki, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola – Jormakka, Björninen, Mäenalanen – Pakarinen, Granlund, Innala – Puljujärvi, Kapanen, Oksanen – Puustinen, Hyry, Jääskä

Sobotný šláger priniesol atraktívny hokej, v ktorom nebola núdza o zaujímavé momenty. Lepšie začali Fíni, ktorí viedli už v 4. minúte 2:0. Najprv sa presadil z dorážky Puljujärvi a následne využil presilovku po ukážkovej kombinácii Puustinen.

Kanaďania postupne vyrovnali hru a vzápätí aj skóre, keď sa presadili Cozens a Tanev. Jeho gól musel odobriť videorozhodca, záznam ukázal, že puk prešiel za bránkovú čiaru. Druhú tretinu začali svižnejšie severania, v 26. minúte Innala netrafil odkrytú bránku. Obhajca titulu odpovedal šancami Mercera a Paula.

V čase najväčšieho kanadského tlaku však rozbehli „Suomi“ akciu, ktorá pokračovala delovkou Vittäsmakiho, puk sa po odraze od zadného mantinelu dostal k Puljujärvimu a ten ho poslal do odkrytej siete – 2:3.

Potom sa negatívne zviditeľnil Byram, ktorý zasiahol strelca tretieho fínskeho gólu úmyselne hokejkou medzi nohy a dostal 5 min + DKZ. Hra 4 na 4 viac vyhovovala Kanade, keď vyrovnal Power, následnú dlhšiu presilovku Fíni nevyužili.

V tretej časti sa čakalo na vážnejšiu chybu, ktorá rozhodne. Granlund a Mercer ešte svoje šance nevyužili, ale v 52. min už Hagel skóroval, keď ho nezištne našiel Tavares – 4:3. Severania v závere zatlačili súpera pred jeho bránku, ale vyrovnávajúceho zásahu sa nedočkali, keď Binnington vychytal Hyryho. Naopak, Mercer do prázdnej fínskej bránky spečatil na konečných 5:3.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport