Na hlavný obsah

Druhá predvolebná diskusia: Splniť ciele zelenej dohody je nereálne, myslia si kandidáti do europarlamentu

Voľby sa na Slovensku uskutočnia 8. júna.

Druhá predvolebná diskusia: Splniť ciele zelenej dohody je nereálne, myslia si kandidáti do europarlamentu
Hostia druhej diskusie do eurovolieb. Foto: RTVS

Zuzana Šubová (Pirátska strana – Slovensko) dosiahnutie niektorých cieľov zelenej dohody Európskej únie nepovažuje za reálne. Zároveň ho pokladá za nutný a dobrý projekt. Mária Kovaľová (SOSK) tvrdí, že klimatické zmeny nesúvisia s uhlíkovou stopou.

„Musíme zabudnúť na to, že EÚ dokáže svojimi opatreniami zastaviť globálne klimatické zmeny, naopak si myslím, že všetky krajiny si musia uvedomovať, že nie sme jedinými pánmi sveta,“ vyhlásila Kovaľová. Myslí si tiež, že zmeny nesúvisia s uhlíkovou stopou ale s „prírodou samou“.

Andrej Krajíček (Spoločne občania Slovenska) si myslí, že na zelenú dohodu Slovensko nie je pripravené a dosiahnutie jej cieľov rovnako považuje za nemožné.

„Green deal sa prijal v časoch lacných energií a relatívneho blahobytu v Európskej únii,“ skonštatoval Branislav Rybárik (SDKÚ-DS). Podotkol, že treba dôjsť k jeho prehodnoteniu, to znamená, že nesmie byť urobený na úkor energetickej chudoby obyvateľstva. Myslí si však, že zelené iniciatívy sú potrebné.

Pozrite si záznam prvej predvolebnej diskusie kandidátov do Európskeho parlamentu:

V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu prináša RTVS diskusie so zástupcami všetkých kandidujúcich subjektov, ktoré budeme naživo vysielať na televíznej :24 a v Rádiu Slovensko. V repríze diskusie odvysielame na Dvojke a v Rádiu Regina. Relácie bude RTVS vysielať v pracovných dňoch od 29. mája do 5. júna.

Hosťami druhej predvolebnej diskusie boli Branislav Rybárik (SDKÚ-DS), Mária Kovaľová (Spájame občanov Slovenska – SOSK), Zuzana Šubová (Pirátska strana – Slovensko) a Andrej Krajíček (Spoločne občania Slovenska).

Poradie určil žreb

Poradie jednotlivých kandidujúcich strán a hnutí v diskusných reláciách je totožné s poradím, v akom vyžrebovali čísla kandidátnych listín pre voľby do EP, a to Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

V každej diskusii dostanú priestor štyri politické strany. Každý subjekt má vymedzený vysielací čas 12 minút plus 30 sekúnd na záverečné posolstvo svojim voličom.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v roku 2024 kandiduje na Slovensku 24 politických subjektov, ktorým RTVS počas volebnej kampane zabezpečí rovnaké podmienky. Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci si zvolia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Druhú predvolebnú diskusiu kandidátov do Európskeho parlamentu sme sledovali minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko