Na hlavný obsah

Prvá diskusia kandidátov do EP: Zhodli sa, že chcú v Európe mier, nie však na tom, ako ho dosiahnuť

Voľby sa na Slovensku uskutočnia 8. júna.

Prvá diskusia kandidátov do EP: Zhodli sa, že chcú v Európe mier, nie však na tom, ako ho dosiahnuť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V prvej diskusii RTVS pred voľbami do Európskeho parlamentu kandidáti na poslancov komentovali aj zahraničnú politiku Európskej únie. Všetci sa zhodli, že si želajú mier na Ukrajine. Rozdiely boli v tom, ako ho chcú dosiahnuť.

Jasno v tom má Jaroslav Naď (Demokrati). „Mier je jednoduché dosiahnuť, nech ruská baganča okamžite opustí Ukrajinu a v tom momente je mier,“ vyhlásil.

Štefan Panenka (MySlovensko) si myslí, že je načase, aby sa o mieri začalo rokovať. Ak chceme rovnaký výsledok ako je teraz, tak bojujme naďalej, ak ho chceme ukončiť, tak začnime rokovať, povedal.

Miroslav Radačovský (Slovenský patriot) uviedol, že vojna na Ukrajine sa nevyrieši dodávkami zbraní. Podľa neho sa vojna na Ukrajine raz skončí, nikto však nevie za akých podmienok. Myslím si, že podmienky nebudú také, aby Rusi opustili územie Ukrajiny a namiesto nich tam došli vojská NATO, dodal.

Podľa Józsefa Berényiho sa ukazuje, že keď sú konflikty, tak EÚ nie je až taká zjednotená. Aj čo sa týka pomoci Ukrajine, tak sú tam odlišné prístupy jednotlivých štátov, dodal. Netreba podĺa neho tlačiť na to, aby sa to zjednotilo.

Panenka kritizoval migračnú politiku EÚ

Okrem toho sa kandidáti venovali aj téme migrácie. Kandidát MySlovensko Štefan Panenka uviedol, že Európa sa pozerá na pašeráctvo ľudí a ospravedlňuje to názvom nelegálna migrácia. „Ochráňme Európu na jej hraniciach a nepusťme ich sem,“ vyhlásil.

O ochrane hraníc Schengenu hovoril aj Miroslav Radačovský. „Nelegálnych migrantov tu nechceme. Mali by sme investovať v krajinách, z ktorých títo ľudia odchádzajú,“ uviedol.

Berényi kritizoval kvóty na migrantov. „Keď ich nechceme, tak je to naša suverénna vec, aby sme migrantov odmietli,“ zdôraznil. Naď vyhlásil, že alfou a omegou je ochrana vonkajšej hranice Schengenu.

Okrem iného sa kandidáti venovali aj greendealu či rozširovaniu EÚ.

Poradie kandidujúcich strán určil žreb

V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu prináša RTVS diskusie so zástupcami všetkých kandidujúcich subjektov.

Poradie jednotlivých kandidujúcich strán a hnutí v diskusných reláciách je totožné s poradím, v akom vyžrebovali čísla kandidátnych listín pre voľby do EP, a to Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v roku 2024 kandiduje na Slovensku 24 politických subjektov, ktorým RTVS počas volebnej kampane zabezpečí rovnaké podmienky.

RTVS pripraví a odvysiela šesť predvolebných diskusií, ktoré budeme naživo vysielať na televíznej :24 a v Rádiu Slovensko. V repríze diskusie odvysielame na Dvojke a v Rádiu Regina. Relácie bude RTVS vysielať v pracovných dňoch od 29. mája do 5. júna.

V každej diskusii dostanú priestor štyri politické strany. Každý subjekt má vymedzený vysielací čas 12 minút plus 30 sekúnd na záverečné posolstvo svojim voličom.

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci si zvolia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Prvú predvolebnú diskusiu kandidátov do Európskeho parlamentu sledujeme minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko