Na hlavný obsah

Tretia predvolebná diskusia: Podľa P. Ľuptáka Slovensko musí nakúpiť zbrane, A. Bekmatov zbrojárstvo ako prioritu nevidí

Voľby sa na Slovensku uskutočnia 8. júna.

Tretia predvolebná diskusia: Podľa P. Ľuptáka Slovensko musí nakúpiť zbrane, A. Bekmatov zbrojárstvo ako prioritu nevidí
Kandidáti do európskeho parlamentu a hostia tretej predvolebnej debaty RTVS. Foto: RTVS

Otázkou Európskej únie je aj posilňovanie obrany a jej spoločné financovanie všetkými členskými štátmi. Kým Pavel Ľupták (SNS) tvrdí, že Slovensko musí obnoviť svoje základné vojenské vybavenie, Artur Bekmatov (Socialisti.sk) financovanie zbrojárskeho priemyslu nevidí ako prioritu.

„My sme ozbrojená krajina a teraz my to, o čo sme prišli a čo bolo rozdané, si musíme nakúpiť. Pretože musíme mať nejakú základnú výbavu,“ zhodnotil Pavel Ľupták.

Milan Uhrík (REPUBLIKA) si myslí, že spoločné investovanie do obrany nie je otázka na Európsku úniu. „Ja som proti takémuto spoločnému postupu a som za to, aby si štáty nakupovali výzbroj sami, prípadne v koordinácii bilaterálnej alebo multilaterálnej,“ poznamenal.

Podľa Jozefa Sásika (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku) treba najprv vyriešiť, či chceme európsku armádu alebo chceme byť v NATO. „Keď sa zaviažeme dohovorom o spoločnom postupe, tak jednomyseľne má aj Slovenská republika postupovať,“ tvrdí Sásik.

Hosťami druhej predvolebnej diskusie boli Artur Bekmatov (Socialisti.sk), Pavel Ľupták (SNS), Milan Uhrík (REPUBLIKA) a Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku – SĽSAH).

Pozrite si záznam tretej predvolebnej diskusie:

V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu prináša RTVS diskusie so zástupcami všetkých kandidujúcich subjektov, ktoré budeme naživo vysielať na televíznej :24 a v Rádiu Slovensko. V repríze diskusie odvysielame na Dvojke a v Rádiu Regina. Relácie bude RTVS vysielať v pracovných dňoch od 29. mája do 5. júna.

Poradie kandidujúcich strán

Poradie jednotlivých kandidujúcich strán a hnutí v diskusných reláciách je totožné s poradím, v akom vyžrebovali čísla kandidátnych listín pre voľby do EP, a to Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

V každej diskusii dostanú priestor štyri politické strany. Každý subjekt má vymedzený vysielací čas 12 minút plus 30 sekúnd na záverečné posolstvo svojim voličom.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v roku 2024 kandiduje na Slovensku 24 politických subjektov, ktorým RTVS počas volebnej kampane zabezpečí rovnaké podmienky. Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci si zvolia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Tretiu predvolebnú diskusiu kandidátov do Európskeho parlamentu sme sledovali minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko