Na hlavný obsah

Ceny na Slovensku v apríli medziročne vzrástli. V domácnostiach dôchodcov bola inflácia nižšia

Pomalšie tempo zdražovania sa prejavilo v doprave či kultúre.

Ceny na Slovensku v apríli medziročne vzrástli. V domácnostiach dôchodcov bola inflácia nižšia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ceny na Slovensku v apríli 2024 medziročne vzrástli o 2,1 percenta. V domácnostiach dôchodcov aj nízkopríjmových domácnostiach bola inflácia nižšia. Medziročný rast cien v domácnostiach dôchodcov dosiahol 1,4 percenta, v nízkopríjmových domácnostiach 1,9 percenta.

Domácnosti zamestnancov pocítili medziročný rast cien na úrovni 2,2 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší rozdiel indexov rastu cien pre jednotlivé sociálne skupiny v porovnaní s priemerom sa prejavil pri pomalšom tempe zdražovania v odbore doprava, ďalej rekreácia a kultúra a tiež v odbore rozličné tovary a služby, v ktorých sa prejavilo zvýšenie správnych a súdnych poplatkov.

Miera inflácie pre tri špecifické sociálne skupiny má iné hodnoty, pretože tieto domácnosti majú inú štruktúru výdavkov v rámci spotrebného koša.

V súhrne za štyri mesiace roku 2024 sa spotrebiteľské ceny v rámci celej SR medziročne zvýšili o 2,9 percenta, v domácnostiach zamestnancov to bolo o 3 percentá, v nízkopríjmových domácnostiach o 2,8 percenta, v domácnostiach dôchodcov o 2,3 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika