Na hlavný obsah

Slovinská vláda navrhla parlamentu, aby uznal Palestínu ako samostatný štát

Štátnosť Palestíny uznali Španielsko, Írsko a Nórsko.

Slovinská vláda navrhla parlamentu, aby uznal Palestínu ako samostatný štát
Palestínska vlajka. Foto: SITA/Geoff Stellfox/The Gazette via AP

Slovinská vláda vo štvrtok (30. 5.) navrhla parlamentu uznať Palestínu ako nezávislý štát. Oznámil to premiér Robert Golob. Poslanci o tom budú pravdepodobne hlasovať na budúci týždeň. Tento týždeň uznali štátnosť Palestíny Španielsko, Írsko a Nórsko.

Podľa premiéra Goloba rozhodnutie uznať Palestínu „nie je namierené proti nikomu“. Je to signál z Ľubľany, že chce okamžité ukončenie bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov, ktorých v Gaze zadržiavajú militanti z Hamasu, povedal tiež Golob.

Aby uznanie nezávislosti nadobudlo platnosť, musí ho schváliť parlament. Agentúra AP poznamenáva, že Golobova liberálna koalícia tam má pohodlnú väčšinu. Očakáva sa teda, že hlasovanie bude formalitou.

Slovinsko začalo proces uznania palestínskeho štátu 9. mája. Golob vyjadril nádej, že uznanie palestínskeho štátu jeho vládou pomôže rokovaniam o prímerí, urýchli dohodu o prepustení rukojemníkov a pomôže presvedčiť krajiny v OSN, že dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu zabezpečí bezpečnosť v regióne. Izrael však uznanie palestínskeho štátu odmieta.

Slovinský premiér tento týždeň povedal, že urýchli tento proces v reakcii na izraelské útoky na Rafah v posledných dňoch.

Palestínsky štát uznalo viac ako 140 krajín, čo sú viac ako dve tretiny členov OSN. V utorok ho oficiálne uznali Španielsko, Írsko a Nórsko, čo Izrael ostro kritizoval. Šéf jeho diplomacie Jisrael Katz obvinil tieto vlády z podpory Hamasu, ktorý Izrael, EÚ a USA považujú za teroristickú organizáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet