Na hlavný obsah

Spoznali sme učiteľské osobnosti roka. Dvojnásobná držiteľka ocenenia prezradila, ako pracuje so žiakmi

Snaží sa robiť vyučovanie pre žiakov zaujímavé.

Spoznali sme učiteľské osobnosti roka. Dvojnásobná držiteľka ocenenia prezradila, ako pracuje so žiakmi
Učiteľka ZŠ Márie Rázusovej-Martákovej v Liptovskom Mikuláši Eva Radičová. Foto: RTVS

Snažím sa, aby bolo vyučovanie pre žiakov zaujímavé a aby som v nich vzbudzovala zvedavosť o danú tému. Potom si aj sami pýtajú domáce úlohy. Priblížila učiteľka prvého stupňa ZŠ Márie Rázusovej-Martákovej v Liptovskom Mikuláši Eva Radičová. Za svoju prácu si vo štvrtok (23. 5.) prevzala dvojnásobné ocenenie Učiteľská osobnosť Slovenska.

Zvedavosť žiakov podľa nej súvisí s vnútornou motiváciou žiakov. Dobre motivovaní žiaci potom preberajú zodpovednosť za svoje učenie. Preto je jej cieľom počas vyučovania čo najviac vzbudiť zvedavosť na danú tému. „Žiaci si potom aj sami pýtajú domáce úlohy,“ vysvetlila.

Ak sa žiaci cítia dobre, môžu byť úspešní

Dôležitou súčasťou jej výučby je, aby sa žiaci v škole cítili dobre. Takzvaný well-being bol aj kľúčovou témou šiesteho ročníka ocenenia. „Aby sa moji žiaci v škole cítili dobre, to je úplný základ. Ak sa cítia dobre, môžu sa dobre učiť a byť úspešní,“ priblížila.

Každé ráno začína so žiakmi „ranným kruhom“. „Snažíme sa navzájom naladiť. Pre mňa, ako pre učiteľku, je to dôležité, aby som vedela, s akými pocitmi prichádzajú deti do školy,“ vysvetlila Eva Radičová.

Keďže je učiteľkou na prvom stupni, so svojimi žiakmi trávi celé doobedie. „Viem si vyučovanie prispôsobiť podľa potrieb,“ uviedla. „Budujem akúsi základovú dosku, na ktorej potom stavajú ďalší moji kolegovia,“ dodala.

Pozrite si celý rozhovor s ocenenou učiteľkou Evou Radičovou z Ranných správ RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko