Na hlavný obsah

Sociologička Kusá v RTVS: Po atentáte sa niektorí ľudia boja, že útok bude zámienkou na revanš. Treba tomu zabrániť

V relácii O 5 minút 12 sa v diskusii stretli odborníci.

Sociologička Kusá v RTVS: Po atentáte sa niektorí ľudia boja, že útok bude zámienkou na revanš. Treba tomu zabrániť
V relácii O 5 minút 12 sa stretli odborníci. Foto: RTVS

Po atentáte na premiéra Roberta Fica je nálada na Slovenku mimoriadne napätá. Problémy s komunikáciou môžeme vidieť aj v prípade politikov. Novozvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý bol spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou iniciátorom stretnutia lídrov politických strán, sa napokon vyjadril, že naň „zrejme nedozrel čas“.

V relácii O 5 minút 12 sa stretli odborníci, aby diskutovali o stave, dôsledkoch a možnostiach zmiernenia spoločenského a politického napätia.

Pedagóg Karol Lovaš si myslí, že by ľuďom prospel návrat do roku 1989. Lovaš poukázal na to, že v revolučných časoch u nás boli ľudia ochotní a schopní viesť dialóg a vďaka tomu sa revolúcia zaobišla bez obetí. Pritom išlo o tak rozdielne skupiny ako disidenti a komunisti. Lovaš podotkol, že dnes spolu nedokážu hovoriť ani ľudia z rôznych názorových bublín.

Relácia O 5 minút 12 je dostupná aj ako podcast:

„Vidieť v tom druhom na prvom mieste človeka, až potom príslušníka niečoho a niekoho,“ odkázal pedagóg ľuďom. Doplnil, že by sme nemali operovať „pravdou“, ale „faktami“.

Akceptujúce odmietnutie

Psychológ Miron Zelina zdôraznil, že ľudia potrebujú ovládať svoje emócie a pracovať s nimi. Najmä v politike by autority mali ísť príkladom a byť pre ostatných vzorom v kontolovaní emócií a príci s faktami.

Zelina priblížil, že v psychológii existuje takzvané „akceptujúce odmietnutie“, kde uznáme kvalitu súpera, ale zároveň vieme vyjadriť nesúhlas. „Počuli ste niekedy toto v politike? Ja už som dlhé roky nepočul politika, ktorý by toto povedal,“ upozornil Zelina.

„Sebaovládanie je cnosť, ktorá sa u nás veľmi málo pestuje,“ zhodnotila sociologička Zuzana Kusá. „Čo som mohla pozorovať po atentáte, tak ľudia, ktorí nesúhlasia s premiérom a jeho politikou sa veľmi báli a možno doposiaľ boja, že toto bude zámenkou pre nejaké politické revanše a iné názory, nesúhlasné, budú veľmi tvrdo potrestané. Že sa zo Slovenska nebodaj vytvorí niečo ako policajný štát,“ upozornila sociologička.

„Tomuto je podľa mňa potrebné zabrániť zmenou komunikácie politikov, lebo tie vyhrážky zas len prispievajú k polarizácii,“ poznamenala Kusá.

Riešenie hneď nenájdeme

Podľa vedkyne Silvie Pastorekovej je akákoľvek snaha o komunikáciu na slušnej úrovni, ktorá dokáže dať priestor rôznym názorom, dobrým krokom. Upozornila však, že riešenie situácie, ktorá nastala na Slovensku, nenájdeme hneď. „Musíme nájsť riešenie, ktoré pribrzdí špirálu všetkých tých zlých nálad. Ale toto je úloha pre celú spoločnosť do budúcnosti,“ uviedla.

Jednou z vecí, ktoré by sme mali zmeniť, je podľa nej aj spôsob vzdelávania. Vedkyňa si myslí, že by sme mali „niečo spraviť aj s dnešnou dobou, ktorá je akcelerátorom týchto nálad“. Pastoreková podotkla, že ľudia sú preťažení úlohami, tempo života je prirýchle a nemáme priestor spracovávať emócie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko