Na hlavný obsah

Spor pre jamu v centre Trenčína trvá už 16 rokov. Mesto malo zaplatiť obrovskú čiastku za ušlý zisk, súd rozhodol inak

Miesto, kde mal stáť obchodný dom, vyhlásili za kultúrnu pamiatku.

Spor pre jamu v centre Trenčína trvá už 16 rokov. Mesto malo zaplatiť obrovskú čiastku za ušlý zisk, súd rozhodol inak
Archívny záber z miesta, kde mal kedysi stáť obchodný dom. Foto: RTVS

Okresný súd v Trenčíne rozhodol, že radnica nemusí platiť viac ako jeden a pol milióna eur plus úroky súkromnej spoločnosti. Ide o kauzy takzvanej jamy v centre mesta. Investor chcel postaviť obchodný dom s podzemnými garážami. Archeológovia tam však našli historické opevnenie. Firma od zámeru ustúpila a žiadala od mesta zaplatiť škodu a ušlý zisk.

Kauza trvá od roku 2008. Investor chcel na lukratívnom pozemku v centre mesta postaviť polyfunkčný dom a garáže. Pri výkopoch našli mestské opevnenie.

„Pamiatkari budú skúmať historický poklad v jame minimálne desať dní. Potom má padnúť už definitívne rozhodnutie, či opevnenie je alebo nie je národnou kultúrnou pamiatkou. Pokiaľ je, sprístupnia ho verejnosti, investor začne s výstavbou garáží a mesto sa postará o povrchovú úpravu,“ uviedla redaktorka STV ešte v roku 2010.

Kauze jamy v centre Trenčína sa venovala v Správach RTVS redaktorka Dominika Kusá:

Také boli očakávania. Pamiatkari však opevnenie vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Kráter hyzdil vzhľad centra mesta niekoľko rokov. Po jeho zasypaní bol s podnikateľským zámerom koniec. Investor si preto na súde nárokuje od mesta aj svoj ušlý zisk. Takýto je najnovší verdikt.

„Súd žalobu o náhradu škody v sume 1 624 908,70 eur spolu s úrokom z omeškania zamietol,“ vyhlásila sudkyňa Okresného súdu Trenčín.

Keďže spor trvá už niekoľko rokov, suma presiahla štyri milióny eur. „Veľkú úlohu zohrával úrok z omeškania, ten by sa vyšplhal okolo dvoch miliónov eur, plus náhrada trov konania,“ informoval právny zástupca mesta Trenčín Martin Dočár.

Právny zástupca spoločnosti, ktorá mesto zažalovala, si verdikt vypočuť neprišiel. „K tomuto vieme zaujať stanovisko až po porade s klientom a po tom, ako sa budem môcť oboznámiť s predmetným rozsudkom, ktorý mi zatiaľ nebol doručený,“ reagoval právny zástupca spoločnosti Tatra Real Trade Rastislav Sopóci.

„Sumu za celú situáciu zodpovedá štát, má uhradiť financie stavebníkovi. To je otázka na žalobcu, prečo si to neuplatňuje, on má priznanú pohľadávku. Môže si to vymáhať,“ povedal Martin Dočár.

Mesto podalo sťažnosť na Ústavný súd. Proti najnovšiemu rozhodnutiu okresného súdu je možné podať odvolanie do 15 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny