Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Staré eurofondy sa podarilo kompletne vyčerpať, potvrdil to minister investícií R. Raši

Čerpanie fondov bolo dokonca nad 100 percent.

Staré eurofondy sa podarilo kompletne vyčerpať, potvrdil to minister investícií R. Raši
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

Eurofondy z programového obdobia 2014-2020 sa podarilo Slovensku kompletne vyčerpať. Po štvrtkovom (23. 5.) rokovaní vlády to povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

Záznam tlačovej konferencie po rokovaní vlády k eurofondom a plánu obnovy si môžete pozrieť aj tu:

V Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP) bolo čerpanie fondov dokonca nad 100 percent, pretože bývalá vláda podpísala zmluvy nad rámec vyčlenených finančných prostriedkov. Spolu Slovensko zo štrukturálnych fondov a kohézneho fondu mohlo čerpať 13,7 miliardy eur.

„Čerpanie v programovom období za roky 2014-2020 bude z hľadiska histórie eurofondov na Slovensku rekordné. Od nástupu novej vlády za necelých sedem mesiacov sa podarilo vyčerpať 2,7 miliardy eur a posunúť čerpanie eurofondov z 84 percent, na viac ako 100 percent,“ povedal Raši.

V súčasnosti sa ešte uskutočňujú administratívne kontroly, ktoré sú štandardné vždy po skončenom eurofondovom období.

Raši pripustil, že v rámci revízií môžu nastať určité posuny v sume vyčerpaných financií. „Ale môžeme skonštatovať, že naozaj sa urobilo všetko pre to v posledných mesiacoch a týždňoch, aby európske prostriedky z programového obdobia 2014-2020 boli vyčerpané,“ dodal.

Objektívne neboli podľa ministra vyčerpané prostriedky v Operačnom programe rybné hospodárstvo vo výške 12 miliónov eur a pri korekciách sa v nasledujúcich mesiacoch môže stať, že percento čerpania eurofondov mierne poklesne.

Minister kritizoval svojich predchodcov

Minister kritizoval svojich predchodcov za pomalé čerpanie eurofondov v predchádzajúcich rokoch, ale aj za prekročenie finančného limitu v IROP.

„Napriek tomu, že vedeli, že majú z Európskej únie vyhradený na tento program iba 2,212 miliardy eur, umožnili podpísať zmluvy o 363 miliónov väčšie,“ priblížil Raši.

Financie nad limit dohodnutý v IROP musel potom preplatiť štát zo štátneho rozpočtu. Raši pripomenul, že Slovensko pritom nebolo schopné vyčerpať všetky peniaze a jednu miliardu eur z eurofondov minulo na energetickú pomoc.

Pokiaľ by štát peniaze na zazmluvnené projekty z IROP samosprávam nevyplatil, čelil by podľa Rašiho žalobám. Ministerstvo podľa neho situáciu analyzuje a nevylúčil ani podanie žaloby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika