Na hlavný obsah

Študenti sa boja, že nebudú mať kde bývať. Jeden z bratislavských internátov sa dočká rekonštrukcie

Vedenie univerzity tvrdí, že má riešenie.

Študenti sa boja, že nebudú mať kde bývať. Jeden z bratislavských internátov sa dočká rekonštrukcie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mnohí študenti Univerzity Komenského v Bratislave sa obávajú, že nebudú mať kde bývať. Vysokoškolákom opravia Internáty Ľudovíta Štúra. Pre rekonštrukciu izieb v Mlynskej doline bude chýbať 1 300 ubytovacích miest. Vedenie Univerzity tvrdí, že má riešenie.

Popraskané múry stien, zdevastované toalety a sprchy, starý, opotrebovaný nábytok či netesniace okná. Aj takto vyzerá Internát Ľudovíta Štúra v hlavnom meste.

„Hocikedy môže dôjsť k výpadku elektrickej siete, k výpadku vodovodných potrubí. Tento stav už nie je udržateľný pre ďalšie ubytovanie študentov,“ vyhlásila prorektorka pre vzdelávanie UK BA Eva Viglašová.

Rekonštrukcii bratislavského internátu sa v Správach :24 venoval redaktor Silvester Roštár:

Univerzita Komenského, ktorá prevádzkuje študentský domov, aktuálne rekonštruuje jeden blok. V týchto dňoch pripravuje obnovu toho ďalšieho. Financovať ju plánuje z vlastných zdrojov a plánu obnovy.

Celková suma rekonštrukčných prác predstavuje vyše 12 miliónov eur. Zmeny však spôsobia, že 1 300 študentov môže prísť o bývanie.

Univerzita tvrdí, že sa o študentov postará

Vysokoškolák v súčasnosti platí za izbu na internáte od 80 do 100 eur mesačne. Ak však od septembra nezíska voľné miesto v študentskom domove, jednou z možností je podnájom. Izba v takom dvojizbovom či trojizbovom byte v hlavnom meste vyjde študenta od 200 do 350 eur v závislosti od lokality.

Univerzita Komenského však tvrdí, že sa o svojich študentov postará. Nové bývanie si nebude musieť hľadať vyše 1 000 študentov, ale len približne 300.

„Vraciame do kapacity niektoré miesta, ktoré sme rekonštruovali na internátoch Družba. Skracujeme ubytovaciu kapacitu, ktorú sme používali ako hotelovú kapacitu. Pridáva sa do ubytovacej kapacity všetko, čo je obývateľné,“ tvrdí Viglašová.

S obnovou izieb Internátu Ľudovíta Štúra sa začne v lete. Vysokoškoláci môžu zostať ubytovaní v študentskom domove do konca júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny