Na hlavný obsah

Súd odložil pojednávanie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito: Senát žiada nové posudky

Pred týždňom súd pojednávanie odročil z procesných dôvodov.

Súd odložil pojednávanie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito: Senát žiada nové posudky
Súd rozhoduje o prepustení Mikuláša Černáka na slobodu. Foto: RTVS

Pojednávanie o prepustení na slobodu bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka odročili na neurčito. Senát žiada nové znalecké posudky z oblasti psychológie a psychiatrie, lebo aktuálne sú staršie ako šesť mesiacov. Lehota na vypracovanie nových posudkov je 60 dní.

O prepustenie Černáka žiada občianske združenie Reštart-nový život. V kontakte s Černákom sú už tri roky. Tvrdia, že je plne pripravený sa socializovať a vrátiť sa späť do spoločnosti, a to najmä vďaka rodine a podpore psychológov.

Súd rozhodoval o prepustení Mikuláša Černáka na slobodu:

Jeden zo svedkov, sociálny pracovník ústavu, kde si Mikuláš Černák odpykáva svoj trest, tvrdí, že jeho finančná gramotnosť a socializácia je na vysokej úrovni. Hovorí, že sa mu Černák zveril, že po prepustení na slobodu by chcel podnikať v oblasti cestovného ruchu a vytvoriť projekt, v rámci ktorého by mohol šíriť osvetu mladým ľuďom, aby nepáchali trestné činy.

Pred súdom vypovedal aj samotný Černák. Povedal, že sa nenarodil ako zločinec, ale bol vychovaný v slušnej rodine. Postupom času však prestal vnímať správne hodnoty. Senát žiadal, aby koniec svojho života mohol dožiť na slobode.

Podľa prokurátora je návrh občianskeho združenia nekvalifikovaný a navrhuje, aby súd prijal viacerých svedkov na dokazovanie.

Finálny výsledok sa asi ešte nedozvieme

Minulotýždňové súdne pojednávanie sudca odročil, pretože občianske združenie, ktoré žiada o podmienečné prepustenie Mikuláša Černáka, neskoro odovzdalo tento návrh prokuratúre v Trnave.

Trestný zákon umožňuje po 25 rokoch za mrežami a po splnení stanovených podmienok požiadať o prepustenie na slobodu aj v prípade odsúdených na doživotie. Podľa trestného zákona tak môže urobiť okrem samotného odsúdeného aj občianske združenie, ako je tomu aj v tomto prípade.

Súdnemu pojednávaniu s Mikulášom Černákom sa v Správach RTVS venovali redaktori Jakub Horáček a Radoslav Šebo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko