Na hlavný obsah

Švajčiarski hokejisti sa po výhre nad Fínskom posunuli na druhú priečku skupiny

Fínsku chýbala priamočiarosť.

Švajčiarski hokejisti sa po výhre nad Fínskom posunuli na druhú priečku skupiny
Švajčiarski hokejisti počas zápasu s Fínskom. Foto: SITA/AP

Švajčiarski hokejisti zvíťazili v záverečnom zápase základnej A-skupiny MS nad Fínskom 3:1. Helvéti sa v tabuľke posunuli na druhú priečku pred domácich Čechov a vo štvrťfinále sa stretnú v Ostrave s Nemeckom.

Fínov čaká na rovnakom štadióne severské derby s víťazmi A-skupiny Švédmi. Česko si zmeria sily v Prahe s USA, víťazi „áčka“ Kanaďania sa stretnú v O2 aréne so slovenským výberom.

Ak sa chceli Švajčiari posunúť v tabuľke na druhú priečku pred domácich Čechov a vyhnúť sa vo štvrťfinále Američanom, museli Fínov zdolať. Dôležitý základ položili dvoma presnými zásahmi v prostrednej časti, keď sa presadili Kevin Fiala a Andrea Glauser v priebehu 72 sekúnd.

Fíni znížili v závere prostrednej časti zásluhou Jereho Innalu, no chýbala im priamočiarosť a do záverečného tlaku sa nedostali. Fiala v 57. minúte poistil pre Švajčiarov druhé miesto v tabuľke, čím aj súboj proti papierovo prijateľnejším Nemcom.

Pomalý úvod

Úvod bol z oboch strán vlažný, tímy sa dostávali do tempa veľmi pomaly. Na ľade chýbal moment, ktorý by prekvapil pozorné defenzívy. Rozhýbať strnulý prejav sa snažil v presilovej hre dvoma zakončeniami Hischier, no Säteriho neprekonal.

Švajčiari hrali presilovku aj tri sekundy pred koncom úvodného dejstva a na vhadzovanie do útočného pásma poslal tréner Patrick Fischer šesticu korčuliarov. Helvéti dokázali vyhrať buly a nebezpečne strieľal Josi, ale bez gólového efektu.

Na začiatku prostrednej časti mali Švajčiari dobrý úsek hry, keď sa dostal do dobrej príležitosti Kukan. V 26. minúte sa nepredviedol v najlepšom svetle brankár Säteri, ktorý vyrazil pred seba nahodenie Loeffela až z obranného pásma Švajčiarska. Odrazený puk si prevzal Fiala a bekhendovým blafákom poslal svoj tím do vedenia.

Už o 72 sekúnd neskôr viedli Švajčiari rozdielom dvoch gólov, keď sa tvrdou strelou presadil Glauser. „Suomi“ prekonali Schmida v 29. minúte, no Švajčiari si všimli ich prechod do útočného pásma, ktorý čiaroví arbitri po výzve švajčiarskej striedačky označili za ofsajd a presný zásah Granlunda neplatil. Fíni však do prestávky dokázali znížiť zásluhou Innalu.

„Suomi“ mali desať minút pred koncom tretieho dejstva k dispozícii presilovku. No vôbec sa im nevydarila. Severania sa veľmi málo tlačili do zakončenia, chýbala im priamočiarosť a ofenzívny tlak neprichádzal. Švajčiarom vyšiel v 57. minúte brejk, ktorý premenil na svoj druhý presný zásah v zápase Fiala a uzavrel na konečných 3:1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport