Na hlavný obsah

Švédsko poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za vyše miliardu eur. Ide zatiaľ o najväčší švédsky balík

Súčasťou pomoci budú protivzdušná obrana či pozorovacie lietadlo.

Švédsko poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za vyše miliardu eur. Ide zatiaľ o najväčší švédsky balík
Príslušníci 93. ukrajinskej mechanizovanej brigády strieľajú z francúzskeho ťažkého mínometu MO-120-RT na ruské sily na frontovej línii pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na Ukrajine v stredu 22. mája 2024. Foto: TASR/AP

Švédsko poskytne Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 13,3 miliardy švédskych korún (vyše 1,1 miliardy eur).

S odvolaním sa na švédsku vládu to v stredu (29. 5.) napísala agentúra Reuters, podľa ktorej to je zatiaľ najväčší švédsky balík pomoci východoeurópskej krajine, ktorá sa už vyše dvoch rokov bráni ruskej agresii.

Súčasťou novoschválenej pomoci budú protivzdušná obrana či pozorovacie lietadlo Saab, uviedol na tlačovej konferencii minister obrany Pal Jonson.

Škandinávska krajina už Ukrajine poskytla niekoľko balíkov pomoci, vrátane februárového v hodnote 7,1 miliardy švédskych korún (vyše 600 miliónov eur), ktorého súčasťou boli okrem iného protilietadlové systémy, vojnové člny či podmorské, protitankové a delostrelecké zbrane.

Vlani Štokholm s Kyjevom tiež začal rokovania o možnej dodávke stíhačiek Gripen, ktoré používa napríklad české letectvo. V utorok ale Jonson uviedol, že Švédsko tieto plány pozastavilo. Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že teraz sa Ukrajina sústredila na americké lietadlá F-16.

Minulý týždeň švédska vláda schválila podporu Ukrajine na nasledujúce tri roky v celkovej výške 75 miliárd švédskych korún (viac ako 6,5 miliardy eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet