Na hlavný obsah

Švédsky premiér zvažuje rozmiestnenie jadrových zbraní v krajine. Je tomu otvorený v prípade najhoršieho scenára

Podotkol, že cieľom Švédska je zabezpečiť, aby taká situácia nenestala.

Švédsky premiér zvažuje rozmiestnenie jadrových zbraní v krajine. Je tomu otvorený v prípade najhoršieho scenára
Na snímke švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: ČTK/Profimedia

Švédsky premiér Ulf Kristersson je otvorený rozmiestneniu jadrových zbraní na švédskom území v prípade vojny. Predseda vlády Švédska, ktoré sa nedávno stalo členom Severoatlantickej aliancie, to povedal vo švédskom verejnoprávnom rozhlase.

Kristersson v pondelok (13. 5.) v Štokholme rokuje s lídrami severských krajín a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Témou stretnutia je okrem iného bezpečnostná situácia v Európe, podpora Ukrajiny či hrozba hybridných útokov.

Švédsky parlament bude v júni hlasovať o obrannej dohode, ktorú uzavrelo Švédsko so Spojenými štátmi. Dohoda by mala umožniť Spojeným štátom prístup do všetkých vojenských základní v tejto škandinávskej krajine a skladovanie vojenského vybavenia a zbraní na švédskom území.

Viaceré mimovládne organizácie vyzvali švédsku vládu, aby do zmluvy zahrnula zákaz rozmiestňovania jadrových zbraní na švédskom území. Švédska vláda opakovane uviedla, že to nie je potrebné, pretože „ohľadom jadrových zbraní panuje vo Švédsku široká zhoda“.

Kristersson v pondelok povedal, že v čase vojny by to bolo niečo úplne iné. „Pri úplne najhoršom scenári musia byť demokratické krajiny v našej časti sveta schopné brániť sa štátom, ktoré by nás mohli ohroziť atómovými zbraňami,“ vyhlásil premiér. Zdôraznil pritom, že o rozmiestnení jadrových zbraní na švédskom území by rozhodlo výlučne Švédsko, nie USA.

Kristersson však podotkol, že cieľom členstva Švédska v NATO je zabezpečiť, aby táto situácia nenastala. Ak by Ukrajina bola členom NATO, Rusko by ju nenapadlo, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet