Na hlavný obsah

Taiwan má nového prezidenta: Laj Čching-te zložil prísahu

Zagratuloval mu aj americký šéf diplomacie.

Taiwan má nového prezidenta: Laj Čching-te zložil prísahu
Laj Čching-te počas inaugurácie v Taipei. Foto: TASR/AP

Laj Čching-te zložil v pondelok (20. 5.) počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí. Ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej de facto nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu. Informovali agentúry AP a Reuters.

Inauguráciu sprevádzala vojenská prehliadka, ale aj folklórne tanečné a operné predstavenia a vystúpenie rapperov. Nad Taipei preleteli aj vojenské vrtuľníky s taiwanskou vlajkou. Vo svojom prejave nový prezident poďakoval obyvateľom Taiwanu za ich „ráznu obranu demokracie“ a za to, že sa „nenechajú ovplyvniť vonkajšími silami“.

Laj vyzval Čínu, aby ukončila „politické a vojenské zastrašovanie“ ostrovného štátu a „zdieľala s Taiwanom globálnu zodpovednosť za uchovávanie mieru a stability v Taiwanskom prielive ako aj v širšom regióne“ a zabezpečila tak, že „svet nebude sužovať strach z vojny“.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok (20. 5.) zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii. Vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní „mieru a stability v Taiwanskom prielive“. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Blinken dodal, že Biely dom „takisto gratuluje taiwanskému ľudu za opätovné preukázanie sily jeho pevného a odolného demokratického systému“. „Partnerstvo medzi americkým a taiwanským národom, ukotvené v demokratických hodnotách, sa stále rozširuje a prehlbuje v oblasti obchodu, hospodárstva, kultúry a medziľudských vzťahov,“ vyhlásil Blinken.

Čína pritom v ten istý deň oznámila uvalenie sankcií na tri americké zbrojárske firmy pre ich predaj zbraní Taiwanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet