Na hlavný obsah

Tatranský národný park ukončil zimnú uzáveru skôr: Na čo sa turisti môžu tešiť a na čo si treba dať pozor?

Stúpacie železá a čakan sú na vysokohorských sedlách podmienkou.

Tatranský národný park ukončil zimnú uzáveru skôr: Na čo sa turisti môžu tešiť a na čo si treba dať pozor?
Turisti v Tatrách. Foto: RTVS

Zimná uzávera vysokohorského prostredia v Tatranskom národnom parku (TANAP) sa končí o dva týždne skôr. Túto novinku priniesol nový návštevný poriadok. Na všetky značené turistické trasy aj sprístupnené štíty do vysohokorských sediel sa tak môžete vydať už v sobotu (1. 6.).

Kriváň, Slavkovský, Kôprovský štít či Rysy. Všade tam vedú značkované turistické trasy. Žiaden nový štít ani chodník pre turistov nevyznačili. Viac priestoru však dostanú registrovaní horolezci, vodáci a cykloturisti. Najväčším rizikom júnovej turistiky sú snehové polia.

„Sneh je síce mäkký, dá sa doň vstúpiť, ale ak by sa niekto na snehovom poli šmykol, kde je to pole strmé, naberie strašnú rýchlosť a ak vyletí do sute, tak to môže mať aj fatálne následky,“ vysvetlil horský záchranár Hasičského a záchranného zboru Igor Trgiňa.

Ako to po zimnej sezóne v Tatrách vyzerá zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

Stúpacie železá a čakan sú podmienkou, najmä pri prechode vysokohorskými sedlami. Ak využijete služby horského vodcu, dostanete sa aj tam, kde značkované chodníky nevedú. Najobľúbenejší cieľ je už roky Gerlachovský štít.

„Máme desať vrcholov, ktoré majú výšku nad 2 600 metrov, viaceré nižšie sú zaujímavé – Žabí kôň, Vidlový hrebeň, Dračí Hrebeň, Koruna Vysokej. To sú také „čerešničky“,“ priblížil tatranský horský vodca Michal Gerčák.

Po zime sa otvára už aj Chata pod Rysmi. Pre Viktora Beránka to bude ďalšie leto v „slobodnom kráľovstve“. „Písal sa rok 77 , keď išiel po prvýkrát s vynáškou ako zamestnanec chaty. No tak je to moja 47. sezóna na chate,“ podotkol chatár spod Rysov Viktor Beránek.

Novinka, ktorá mnohých nepoteší je, že psy vo vysokohorskom prostredí dostali stopku. „Čo je umožnené, je pohyb po spevnených asfaltových komunikáciách – na Popradské pleso , na Sliezsky dom , aj na chatu pod Soliskom – tento chodník dostal výnimku alebo ku Šalviovému prameňu. Ostatný terén zostáva zatvorený pre pohyb so psom,“ informovala hovorkyňa správy TANAP-u Nina Obžutová.

Jediný značkovaný chodník, ktorý nateraz zostáva uzavretý pre turistov, je červený z Hrebienka. Pre zosuv ho treba obísť. Termín opravy prepadnutého chodníka zatiaľ nestanovili.

Medveďov sa vraj báť netreba. Čo však treba riešiť, je poistenie do hôr, aby sa prípadný úraz neskončil vysokým účtom za uhradenie nákladov na záchranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny