Na hlavný obsah

Ťažba dreva v nitrianskych lesoch sa miestnym nepáči. Prichádzajú o obľúbený turistický chodník

Sťažujú sa aj na nešetrný prístup k prírode.

Ťažba dreva v nitrianskych lesoch sa miestnym nepáči. Prichádzajú o obľúbený turistický chodník
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obyvateľom Nitrianskych Hrnčiaroviec prekáža spôsob ťažby dreva v lese nad ich domami. Kritizujú voľne pohodené spílené stromy aj zničené chodníky od ťažkých áut. Vlastník lesa sa bráni. Hovorí, že na ťažbu má povolenie a drevo postupne odvezie.

K ťažbe dreva v zoborskom lese majú ľudia z Nitrianskych Hrnčiaroviec výhrady. Hovoria o nešetrnom prístupe k prírode a zničenej turistickej ceste zahádzanej konármi.

„Ja sama som s manželom odpratávala veľkú haluz, ktorá bola tak nešťastne umiestnená, že ak by mal nejaký cyklista, ktorý ide zo Zobora, smolu, tak by ho mohol ten konár kľudne prepichnúť,“ hovorí obyvateľka Nitrianskych Hrnčiaroviec pani Alena.

Situáciu v nitrianskych lesoch priblížil v Správach RTVS redaktor Miroslav Lyko:

Cesta je podľa lesného hospodára určená v prvom rade na hospodárske účely. To znamená na presun ťažkých mechanizmov potrebných na ťažbu dreva. Až potom pre turistov a cyklistov.

„Hlavnou funkciou hospodárskych lesov je ich produkčná funkcia. Dovolil by som si poprosiť, keď tu robíme lesnícku činnosť, aby bola rešpektovaná,“ povedal riaditeľ Biskupských lesov Nitra Ladislav Jančovič.

„Tento les je srdcová záležitosť obyvateľov Nitrianskych Hrnčiaroviec. Pravdepodobne preto pristupujú k tomu takýmto spôsobom,“ reagoval starosta Nitrianskych Hrnčiaroviec Július Czako.

Nitrianske biskupstvo ako vlastník lesa začal s ťažbou dreva pred dvoma mesiacmi, práce má skončiť do troch týždňov. Jeho zástupca upozorňuje, že pílili poškodené a suché stromy.

„Ide o o prebierku, ktorá je realizovaná v súlade s platným programom starostlivosti o les,“ informoval Radomír Siklienka zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie.

Dedinčania očakávajú, že les bude v poriadku, aby sa v ňom mohli bezpečne pohybovať. „Niektoré cesty sú už upravené, tak ako na iných miestach, tie cesty dáme samozrejme do pôvodného stavu,“ podotkla pani Alena.

Vedenie Biskupských lesov hovorí, že všetko vyťažené drevo aj s odpílenými konármi odvezú. Väčšina z toho skončí v celulózke alebo ako štiepka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny