Na hlavný obsah

Termíny letných dovoleniek sa blížia, no cestovné pasy stále meškajú. Čo robiť, ak ho pred odchodom nemáte?

Aj keď počet žiadostí postupne klesá, problém s vydávaním pokračuje.

Termíny letných dovoleniek sa blížia, no cestovné pasy stále meškajú. Čo robiť, ak ho pred odchodom nemáte?
Na snímke oddelenie dokladov. Foto: TASR/Martin Baumann

Začína sa obdobie letných dovoleniek. Turecko, Tunisko, Egypt – to je len zopár obľúbených dovolenkových destinácií, kde pre vstup Slováci potrebujú cestovný pas.

Mnohí si oň požiadali ešte v marci, v čase pred zvyšovaním správnych poplatkov. Nie všetci sa ho už však už dočkali. Ministerstvo vnútra eviduje státisíce žiadostí, medzi nimi aj pre deti, ktorým treba platnosť obnovovať častejšie.

„Od začiatku roka 2024  ku koncu minulého týždňa evidujeme 299 552 žiadostí o vydanie pasu.  Počet žiadostí síce klesol až po 1. apríli, kedy sa zvýšili správne poplatky. Dovtedy, obzvlášť v posledných marcových týždňoch, sme týždenne zaznamenávali viac ako 25-tisíc žiadostí,“ informuje ministerstvo vnútra. Pre porovnanie dodáva, že minulý týždeň ich bolo len 11 138.

Aj keď si ľudia začali vybavovať pas v dostatočnom predstihu, hrozí, že ho včas nedostanú. „Na oddelení som bola v polovici apríla. Keďže odlet máme plánovaný v druhej polovici júna, predpokladala som, že to bude dostatočný čas,“ hovorí o svojej skúsenosti pani Darina z obce pri Senci.

Opýtali sme sa preto, čo majú robiť tí, ktorých súri šibeničný termín. „Občan, ktorému sa blíži termín dovolenky, by mal kontaktovať oddelenie dokladov, na ktorom požiadal o pas. V naozaj urgentných prípadoch vychádzame žiadateľom maximálne v ústrety,“ radí ministerstvo vnútra.

Pani Darine sa tento postup osvedčil. „Po mesiaci a pol čakania som zavolala na oddelenie, kde mi povedali, že ešte nemajú vybavené pasy z marca. Keď som povedala, kedy cestujeme, prisľúbili mi, že proces urýchlia. O dva dni bol pas hotový. Keby som sa neozvala, možno ho ani do odletu nemám,“ opisuje.

Zdá sa však, že nie každému sa naozaj podarí dovolať. „Na synov pas čakám už mesiac a pol. Na oddelenie som v priebehu posledných troch dní volal na rôzne čísla viac ako 20-krát, no nikto nezdvíhal,“ tvrdí o svojich pokusoch Peter z Bratislavy.

Čo ak si požiadate o pas teraz?

Tí, ktorí si chcú o pas požiadať teraz, by mali byť obozretní. Ministerstvo vnútra varuje, že stále treba rátať so situáciou, že im pas do 30 dní vydaný nebude. „Čo nám v komplikovaných situáciách zákon umožňuje,“ dodáva.

Keďže pasy vyrába Národné personalizačné centrum, situácia je na celom Slovensku rovnaká, bez ohľadu na kraj alebo okres. Podľa ministerstva vnútra toto centrum dennej personalizuje približne tisíc pasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko