Na hlavný obsah

To, čo mali doteraz na starosti samosprávy, preberie štát. Spôsob financovania materských škôl sa zmení

Starostovia miest a obcí zmenu kritizujú.

To, čo mali doteraz na starosti samosprávy, preberie štát. Spôsob financovania materských škôl sa zmení
Deti v materskej škole. Foto: RTVS

Materské školy čakajú od budúceho roka zmeny. Ministerstvo školstva chce odbremeniť obce a mestá od financovania škôlok. Bude ich platiť zo štátneho rozpočtu. Takto chce vytvoriť transparentný systém financovania. Samosprávy však majú obavy, že prídu o státisíce eur.

Verejné materské školy na Slovensku navštevuje takmer 179-tisíc detí. Ich vzdelávanie doteraz zabezpečovali samosprávy z podielových daní.

„Na rok 2024 máme 540-tisíc eur. Máme 126 detí, ale z týchto 540-tisíc eur financujeme jednak materskú škôlku, ale takisto aj školský klub detí a takisto školskú jedáleň,“ ozrejmil primátor mesta Podolínec Michal Marhefka.

„Náklad na jedno dieťa na rok je približne 3 900 eur. Malú časť znášajú, samozrejme, i rodičia,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava-Jarovce Jozef Uhler.

Starostovia a primátori sa obávajú, že štát im zmenami vo financovaní škôlok siahne na peniaze z podielových daní. A nevedia ani to, kto bude hradiť mzdy kuchárok či upratovačiek.

„Nie sú jasné ekonomické veci, v akej výške budú tie transfery prebiehať. Toto sú určité obavy, že obce nedostanú toľko peňazí, aby dokázali zabezpečiť riadny chod škôlok,“ podotkol starosta obce Jelšovce Ladislav Hroššo.

„Samosprávy bojujú o prežitie. Prídeme o financie. Už to nebudú naše originálne kompetencie, ale prenesený výkon štátnej správy a podielové dane budú nižšie,“ upozornil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Po novom by mali zariadenia pre tých najmenších fungovať systémom ako základné či stredné školy. Škôlky by mali dostávať peniaze podľa počtu detí a z toho vyplácať platy učiteľom a hradiť náklady na prevádzku.

Čo prinesie nové financovanie škôlok zisťoval v Správach RTVS redaktor Silvester Roštár:

Samosprávy prídu o peniaze

„V súvislosti s navrhovanou zmenou financovania materských škôl a školských klubov detí od 1. januára 2025 zo štátneho rozpočtu sa navrhuje zníženie percentuálneho podielu obcí na výnose dane z príjmov fyzických osôb zo súčasných 70 percent na 50 celých jednu desatinu percenta,“ informovala hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Z toho vyplýva, že samosprávy prídu o nemalé peniaze. Doteraz bolo bežné, že do vzdelávania detí nedávali všetky financie, ktoré boli pre škôlky určené. Obec alebo mesto museli dať z podielových daní na školstvo podľa zákona len 40 percent.

„Tento nový systém garantuje, že každá materská škola dostane sumu, ktorú ministerstvo školstva vypočíta podľa počtu detí v materských školách. Bude tu garancia toho, že peniaze pôjdu priamo do materských škôl. Tento systém je transparentnejší,“ avizoval analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

Zmeny financovania škôlok sú súčasťou navrhovanej novely zákona o financovaní školstva. Platiť by mala od začiatku budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko