Na hlavný obsah

Tohtoročná hurikánová sezóna v Atlantiku bude extrémna, varujú meteorológovia

Začne sa už 1. júna a potrvá do novembra.

Tohtoročná hurikánová sezóna v Atlantiku bude extrémna, varujú meteorológovia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tohtoročná sezóna hurikánov v Atlantiku bude extrémna. Varujú americkí meteorológovia. Sformovať by sa malo približne 20 tropických búrok. Odborníci to predpovedajú na základe rekordnej teploty vody oceánov v kombinácii s meteorologickým javom La Niña.

Hurikánová sezóna nad Atlantikom začne už budúci týždeň 1. júna a potrvá do novembra. Pravdepodobnosť, že bude mimoriadne silná a aktívna, je podľa meteorológov veľmi vysoká.

„Na 85 percent. Predpovedáme 17 až 25 pomenovaných tropických búrok. Osem až 13 z nich zosilnie na úroveň hurikánu. Približne polovica z nich dosiahne kategóriu tri a viac. Takže jednoducho povedané, čaká nás veľmi rušná sezóna,“ informoval šéf Národného úradu pre oceán a atmosféru Rick Spinrad.

Priemerne sa pritom v tejto časti sveta vytvorí len 14 búrkových systémov. Dôvodom blížiaceho sa rekordu je nadpriemerne teplá voda.

„Teplá voda oceánov je palivom pre tropické búrky. Potlačiť ich môže klimatický fenomén El Niňo. Túto sezónu však očakávame jeho opak. Jav La Niňa, ktorý zvyšuje aktivitu a vytvára priaznivejšie podmienky pre vznik búrok v Atlantiku,“ uviedol riaditeľ centra hurikánov NOAA Michael Mrennan.

Hurikánovej sezóne v USA sa v relácii Aktuálne :24 venovala Karolína Kučerová:

Aj keď meteorológovia vedia predpovedať množstvo hurikánov, ich následky už nie. Na pozore by sa však mali mať všetky Karibské krajiny aj štáty USA od Floridy až po Texas.

„Určiť, ktoré komunity sú najzraniteľnejšie, je nemožné. Nedokážeme predpovedať priame účinky búrky a to, ako sa bude správať. Možno o 20 rokov to už bude možné. Každý preto musí byť pripravený,“ dodal Mrennan.

A hoci nevieme, kedy a kde konkrétne udrie prvá tohtoročná tropická búrka v tejto oblasti, poznáme jej meno. Prvou na zozname tohtoročných búrok je Alberto. Poslednou Wiliam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet