Na hlavný obsah

Trénerovi Ramsaymu končí zmluva. Kto povedie hokejistov v kvalifikácii na ZOH sa rozhodne čoskoro, povedal M. Šatan

Slovensko v boji o jedno postupové miesto na ZOH vyzve Kazachstan, Rakúsko a Maďarsko.

Trénerovi Ramsaymu končí zmluva. Kto povedie hokejistov v kvalifikácii na ZOH sa rozhodne čoskoro, povedal M. Šatan
Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan. Foto: TASR/Martin Baumann

Česko oslavuje hokejových hrdinov. Čerství majstri sveta si v pondelok (27. 5.) užili veľkolepé oslavy titulu na Staromestskom námestí v Prahe. Naši reprezentanti skončili na šampionáte na siedmom mieste. Ako tento výsledok hodnotil aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), zisťovala pre Rádio Slovensko Svetlana Barátová.

Šatan sa k nášmu účinkovaniu vyjadril až niekoľko dní po štvrťfinálovom konci s Kanadou. Mal preto čas porozmýšľať, ako bude hodnotiť šampionát v Česku.

„Nie všetky veci nám vyšli. Myslím si, že tam bolo veľa chcenia a vôle. Bohužiaľ, cez takého kvalitného súpera, akým bola Kanada, sa nám nepodarilo prejsť. Cíti sa to ako neúspech. Ale siedmi sme neboli od roku 2012, to ukazuje, že to bolo u kus lepšie ako minulé roky,“ vyhlásil Šatan.

Čo však lepšie nebolo, boli naše presilovky. V tejto štatistike sme skončili na 14. mieste. Na celom šampionáte sme využili iba dve. Viac fanúšikovia asi čakali aj od elitného prvého útoku. Marek Hrivík dal dva góly, Peter Cehlárik tri, ale Juraj Slafkovský žiadny. Mal však osem asistencií.

„Tie očakávania a tlaky sú niekedy až neférové. Títo hráči, ktorí musia dospieť rýchlo, sa tomu bohužiaľ nevyhnú. Potrebujú aj takúto skúsenosť. Verím, že v budúcnosti to budú tie kľúčové osoby, ktoré budú ťahať slovenskú reprezentáciu,“ dodal.

Slafkovského góly budeme potrebovať už v lete počas olympijskej kvalifikácie. Zatiaľ ešte nevieme, kto bude stáť na našej lavičke. Tréner Craig Ramsay mal zmluvu na hokejový šampionát, končí sa mu júni. Olympijská kvalifikácia je koncom augusta.

„Budeme to teraz riešiť. Ďalšie správy budeme vedieť snáď v priebehu dvoch týždňov. Kým sme k tomu nemali rokovanie, nerád by som sa vyjadroval,“ neprezradil viac Šatan.

Kvalifikácia na ZOH

Priamu účasť na zimných olympijských hrách v Taliansku má okrem domáceho tímu istú najlepších osem krajín sveta.

„Slovenskí hokejisti sú v rebríčku na ôsmej priečke, ale preto, lebo v ňom nefiguruje Rusko, ktoré má účasť na súťažiach pozastavenú. Budúci rok vo februári sa bude situácia opäť prehodnocovať a môžeme klesnúť na deviate miesto, a teda aj mimo olympijských hier,“ zhrnul športový redaktor Rádia Slovensko Samuel Prekop.

„Pri tímových a individuálnych športoch na olympijských hrách to nie je to isté. Bude teda zaujímavé sledovať, ako sa to vyvinie s kolektívnymi športami v lete na olympijských hrách v Paríži. Chceme zostať na našej ceste, opäť 24. februára prijmeme rozhodnutie o účasti hokejistov Ruska na šampionáte 2026 aj na nasledujúcich olympijských hrách v talianskom Miláne a Cortine d’Ampeco,“ povedal šéf svetového hokeja Luc Tardif.

Slovenských hokejistov teda čaká opäť olympijská kvalifikácia. Jedna z troch skupín sa uskutoční v Bratislave. Slovensko v boji o jedno postupové miesto vyzve Kazachstan, prekvapenie uplynulých MS Rakúsko a tiež budúcoročného nováčika elitnej kategórie Maďarsko.

„Kvalifikáciu určite odohráme. Všetko organizačne pripravujeme. Čo sa týka tímu Ruska, o tom sa bude rozhodovať až vo februári 2025, to už bude dávno po kvalifikácii,“ vyhlásil Šatan.

Účasť na minulých ZOH si slovenskí hokejisti zabezpečili víťazstvom v kvalifikácii a napokon na šampionáte získali historické bronzové medaily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport