Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Turisti rušia rezervácie zo strachu z medveďov. Hotelieri hovoria o prehnaných emóciách

Ochranári tvrdia, že situáciu majú pod kontrolou.

Turisti rušia rezervácie zo strachu z medveďov. Hotelieri hovoria o prehnaných emóciách
Ilustračná snímka medveďa. Foto: RTVS

Informácie o výskyte medveďov poškodzujú cestovný ruch. Tvrdia to viacerí slovenskí hotelieri. Mnohí turisti rušia rezervácie aj v lokalitách, kde medvede bežne nie sú. Boja sa, že ich šelma napadne počas túry či prechádzky. Ochranári tvrdia, že situáciu majú pod kontrolou a organizácie pre cestovný ruch nevidia dôvod na obavy.

„Strach zo slovenských medveďov premohol mojich rodinných príslušníkov natoľko, že ma požiadali o zmenu miesta dovolenky,“ zaznelo v jednom z emailov od odhláseného návštevníka.

Takúto správu so žiadosťou o zrušenie rezervácie počas letných prázdnin dostali v penzióne v Dolnom Kubíne. Jozef Gustiňák prevádzkuje ubytovanie viac ako 20 rokov a doposiaľ sa s obavami z medveďa nestretol.

„Toto je prvý prípad, ktorý mám aj písomne doložený. Boli prípady tohto roku na jar, kde sa ľudia telefonicky dopytovali, ale nedošlo k zrušeniu rezervácie,“ informoval prevádzkovateľ Penziónu Koliba Jozef Gustiňák.

S rovnakým problémom sa pred hlavnou turistickou sezónou začali stretávať aj ďalší hotelieri. A to napríklad na Liptove, teda v regióne, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie na Slovensku.

Strachu turistov z medveďov sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

„Sú dopyty na medveďov a sú aj niektoré zrušené rezervácie. Pri ubytovacích zariadeniach sme nezaznamenali žiadny problém, pretože je tam čulý ruch a návštevníci sa tam pohybujú,“ uviedla hovorkyňa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Liptov Katarína Šarafínová.

Prehnané emócie

Pracovníci v oblasti cestovného ruchu sa zhodujú, že strach v turistoch vyvolávajú prehnané emócie pri informovaní o medveďoch. Žiadajú preto o ich utlmenie. „Nie je dňa, aby sa medveď neobjavil na Facebooku, prípadne v médiách. Medvede tu boli, ľudia tu boli, všetci sme nejako existovali,“ vyhlásil Gustiňák.

„Je to len nejaká bublina a dovolenka na Slovensku je bezpečná. Ak niekto chce vidieť medveďa, tak nech navštívi kontaktnú zoo,“ povedala Šarafínová.

Medvede sa ľuďom snažia vyhnúť. Niekedy si ich však nemusia všimnúť, napríklad v hustej vegetácii, a to najmä mimo civilizácie a na neoznačených chodníkoch. Pomôže pískanie, tlieskanie či hlasnejší rozhovor.

„Pokiaľ turisti chodia po vyznačených turistických chodníkoch, nechodia na prechádzky v skorých ranných hodinách alebo večerných, kedy je už tma, tak žiadne nebezpečie by hroziť nemalo,“ informovala hovorkyňa národnej agentúry Slovakia travel Zuzana Eliášová.

„Štátna ochrana prírody má zmapované tieto rizikové územia a odstraňuje problémové medvede, ktoré predstavujú skutočné riziko pre človeka,“ uviedol člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan.

Ako bojovať proti obavám z medveďov a pomôcť turizmu, sme sa pýtali nového ministerstva cestovného ruchu. Odpovede sme však nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko