Na hlavný obsah

Účasť na voľbách do europarlamentu by mohla prekvapiť, hovoria analytici. Ľudia sú polarizovaní a mobilizujú sa

Voľby do EP sa uskutočnia v sobotu 8. júna.

Účasť na voľbách do europarlamentu by mohla prekvapiť, hovoria analytici. Ľudia sú polarizovaní a mobilizujú sa
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) si voliči budú vyberať europoslancov z 23 kandidujúcich strán a jednej koalície. Slovensko máva pravidelne veľmi nízku volebnú účasť spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie. Analytici tentoraz očakávajú zmenu.

Z peňazí Európskej únie sme na Slovensku postavili viac ako stovky kilometrov ciest. Zmodernizovali sme vyše tisíc škôl a stovku nemocníc a polikliník. Obce a mestá z eurofondov zrekonštruovali kultúrne strediská a verejné priestranstvá.

Účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Silvester Roštár:

Napriek tomu voľby do Európskeho parlamentu väčšinu Slovákov nezaujímajú. Mnohí ešte nevedia, či pôjdu voliť.

Volebná účasť v eurovoľbách býva pravidelne nízka. Pred piatimi rokmi prišlo odovzdať svoj hlas takmer 23 percent Slovákov. Tieto eurovoľby by však podľa odborníkov mohli byť prelomové.

„Tentokrát by mohla byť volebná účasť vyššia, ako sme zvyknutí. Hovorí sa o čísle okolo 30 percent,“ uviedol vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Róbert Sermek.

Prieskumy účasti

Vyplýva to z výsledkov viacerých prieskumov. Ak by sa voľby do Európskeho parlamentu konali v tieto dni, podľa prieskumu Eurobarometra by prišlo voliť 62 percent ľudí. To je o 15-násť percent viac ako v prieskume pred piatimi rokmi.

„Vieme, že spoločnosť na Slovensku je dosť polarizovaná. Ľudia sa mobilizujú. Videli sme to pri parlamentných voľbách i prezidentských. Ak by to Slovákom vydržalo, voliť prídu,“ dodal Sermek.

Zmobilizovať voličov by mohlo aj aktuálne dianie na Slovensku. „Primárne v týchto voľbách budú reflektované témy – európsky progresívny liberalizmus, otázka vojny na Ukrajine, mierové riešenie konfliktov. Spoločnosť sa spamätáva zo šoku, akým bol atentát na premiéra,“ uviedol politológ Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak.

Odborníci tvrdia, že napriek tomu, že sme dvadsať rokov súčasťou Európskej únie, často si neuvedomujeme, aké výhody nám členstvo v nej prináša. Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa uskutočnia v sobotu 8. júna. Slováci si zvolia 15 europoslancov na 5 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko