Na hlavný obsah

Udalosti, šport, protesty. Na Slovensku sa hromadne rušia podujatia, je to zo solidarity aj pre napätie

Hádzanári odložili zápas, Amnesty International zrušil pochod.

Udalosti, šport, protesty. Na Slovensku sa hromadne rušia podujatia, je to zo solidarity aj pre napätie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po atentáte na premiéra organizátori zrušili viaceré spoločenské a športové akcie aj protivládne protesty. Rozhodli sa tak z úcty k premiérovi a jeho rodine, aj v snahe zmierniť napätie v spoločnosti.

Útok na predsedu vlády SR ako krutý a neospravedlniteľný čin odsúdila aj Amnesty International Slovensko. Zrušila piatkový (17. 5.) pochod za ľudské práva v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii.

„Potrebovali sme upozorniť na to, že vyjadrenia, ktoré sa začali šíriť z rôznych strán, osočovanie, nie je to, čo teraz potrebujeme a môže situáciu zhoršiť. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli aj my náš plánovaný protest zrušiť,“ informovala Daniela Mužíková z Amnesty International Slovensko.

Kto a z akých dôvodov rušil verejné akcie zisťovala v Správach RTVS redaktorka Andrea Šuvadová:

„Rozhodli sme sa ho zrušiť jednak ľudsky, zároveň protesty sú kritické aj k vláde, aj voči tomu, že ľudské práva queer ľudí nie sú chránené,“ dodala.

Organizátori chcú na nedodržiavanie ľudských práv aj naďalej upozorňovať, ale nie teraz. „Ide o vhodnú klímu, vhodné načasovanie. Teraz sú iné prioritné veci, ktorým sa vláda musí venovať, aby krajina fungovala. Aby to bolo aj s rešpektom k aktuálnej situácii a k človeku, ktorý momentálne trpí,“ odôvodnila Mužíková.

Športová hala v Dunajskej strede mala v stredu (15. 5.) večer patriť súboju o titul majstra Slovenska v hádzanej. Aktérky duelu HC DAC Dunajská Streda – MŠK Iuventa Michalovce sa na palubovku nedostali.

„Rozhodli sme sa, že zápas odložíme. V čase, keď by sme odovzdávali pohár a medaily majstrovi republiky, na jednom kanáli RTVS by bola tlačová beseda spred nemocnice, kde informovali o zdravotnom stave premiéra a na druhom kanále by striekalo šampanské. Ďakujem klubom, že pochopili situáciu a pánovi premiérovi prajeme skoré uzdravenie,“ uviedol prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša.

Na atentát Roberta Fica zareagovali aj české Odbory. Českomoravská konfederácia odborových zväzov chce prispieť k upokojeniu situácie a ruší protivládny protest plánovaný na 21.mája.
Vzhľadom na mimoriadnu spoločenskú situáciu zrušila tlačovú konferenciu o budúcnosti Kunsthalle aj SNG.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko