Na hlavný obsah

Unikátne zábery žiariacich galaxií a hviezdnych škôlok. Európska vesmírna agentúra sa pochválila novými snímkami

Nové zábery zhotovil vesmírny teleskop Euklid.

Unikátne zábery žiariacich galaxií a hviezdnych škôlok. Európska vesmírna agentúra sa pochválila novými snímkami
Unikátny záber z vesmírneho teleskopu Euklid - hviezdne škôlky a galaktické formácie. Foto: European Space Agency

Európska vesmírna agentúra (ESA) zverejnila nové zábery z vesmírneho teleskopu Euklid. Zachytávajú obrovské množstvo žiariacich galaxií či hviezdnu škôlku.

Ide už o druhý zverejnený súbor obrazových materiálov od začiatku misie v roku 2023. V porovnaní s tým prvým sa najnovšie zábery dajú podľa ESA vedecky využiť.

Jeden z najcennejších obrázkov zobrazuje doteraz najpodrobnejší záber hviezdnej škôlky vzdialenej 1 300 svetelných rokov. Ide o oblasť, kde z oblaku plynu a prachu vznikajú nové hviezdy.

Najnovším objavom vesmírneho teleskopu Euklid sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

„Čosi také môže zachytiť iba Euklid, pretože má výrazne širší záber ako vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba,“ vysvetlil vedec projektu Euklid René Laureijs.

„Objektív teleskopu Euklid sa doslova pozerá do oblakov a pozoruje dvakrát toľko objektov, ako môžeme skúmať vo viditeľnom priestore,“ dodala vedkyňa Valeria Pettorinová.

Tento projekt však nie je iba o vytváraní pekných obrázkov. „Sme len na začiatku. Spustili sme nový šesťročný prieskum. Budeme skúmať jednu tretinu oblohy a hľadať odpovede na základné otázky. Napríklad aká je povaha temnej energie a temnej hmoty, prečo sa vesmír rozpína rýchlejšie a rýchlejšie, namiesto toho, aby sa tento jav pre gravitačnú silu spomalil,“ uviedla Pettorinová.

Pozrite si unikátne zábery vesmírneho teleskopu Euklid:

Revolúcia v astrofyzike

Sondu Euklid nazvali po starovekom gréckom matematikovi. Preskúmať má miliardy galaxií. Vedecká obec očakáva, že táto misia prinesie revolúciu v astrofyzike a prehĺbi pochopenie gravitácie.

„Astronóm nazýva všetko, čo nevidí, tmou. Tmavá energia a tmavá hmota so svetlom vzájomne nepôsobia, no svetlo nimi prechádza. Gravitácia deformuje priestor a svetlo efektívne sleduje najkratšiu cestu, ktorá v podstate kopíruje deformovaný priestor,“ ozrejmil riaditeľ projektu Euklid Andreas Rudolph.

Vedci v nasledujúcich rokoch plánujú dôkladne preskúmať získané údaje. Dúfajú, že sa im v nich podarí nájsť všemožné vesmírne telesá – napríklad aj bludné planéty, ktoré vesmírom putujú osamotene bez toho, aby obiehali okolo nejakej hviezdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet