Na hlavný obsah

Poprední americkí demokrati začínajú panikáriť, že Biden prehrá voľby. Čo spôsobilo pokles jeho popularity?

Podľa prieskumov má Trump náskok aj v kľúčových štátoch.

Poprední americkí demokrati začínajú panikáriť, že Biden prehrá voľby. Čo spôsobilo pokles jeho popularity?
Prezident USA Joe Biden. Foto: TASR/AP

Poprední demokrati začínajú panikáriť, že prezident Joe Biden prehrá voľby. Píše o tom tentoraz americký spravodajský portál Politico odvolávajúc sa na zdroje vo vnútri demokratickej strany.

Prieskumy verejnej mienky dávajú republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi náskok na celonárodnej úrovni a aj v kľúčových štátoch.

Zoznam dôvodov, prečo Biden môže prehrať voľby, narastá. Politico tvrdí, že sem patrí imigrácia, vysoká inflácia, Bidenov vysoký vek, nepopularita viceprezidentky Kamaly Harrisovej a tretí prezidentský kandidát Robert F. Kennedy.

Politico píše, že panika zachvátila už aj špičky demokratickej strany. A to vrátane tých členov vlády a stratégov, ktorí boli v minulosti presvedčení, že Biden dokáže Trumpa poraziť. Iba päť mesiacov pred voľbami si mnohí uvedomili, že vyhliadky na úspech sú chabé.

Politico sa rozprávalo s niekoľkými predstaviteľmi demokratickej strany, ktorí si neželajú byť menovaní. Priepasť medzi tým, čo lídri hovoria v médiách a v súkromí, sa údajne prehlbuje.

Bidenove nízke preferencie mnohých popredných demokratov desia. Jeden z nich priznal, že tu nejde iba o to, kto vyhrá voľby, ale o to, či to demokracia prežije. Trump vedie vo väčšine kľúčových Štátov.

Za apríl vyzbieral viac peňazí ako Biden a súdny proces v New Yorku sa blíži ku koncu. Už čoskoro sa začne súdny proces s prezidentovým synom Hunterom Bidenom obvineným z daňových podvodov.

Pozrite si reportáž redaktora Martina Rajec zo Správ RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet