Na hlavný obsah

Útok Izraela na palestínsky utečenecký tábor odsúdili ďalšie krajiny

Pri útoku zahynulo 45 Palestínčanov, vyše 200 bolo zranených.

Útok Izraela na palestínsky utečenecký tábor odsúdili ďalšie krajiny
Škody po izraelskom leteckom útoku v Rafahu. Foto: TASR/AP

Izraelský útok na palestínsky utečenecký tábor, pri ktorom v nedeľu (26. 5.) večer zahynulo 45 Palestínčanov a viac ako 200 bolo zranených, v utorok (28. 5.) odsúdili aj ďalšie krajiny.

Britský minister zahraničných vecí David Cameron vyzval na rýchle a transparentné vyšetrovanie. Kanadská vláda uviedla, že je útokom zdesená, a Peking vyzval strany konfliktu, aby chránili civilistov.

Izraelská vláda v pondelok (27. 5.) označila incident, pri ktorom armáda zabila aj dvoch predstaviteľov Hamasu, za „tragickú chybu“ a prisľúbila vyšetrovanie.

„Po víkendových útokoch v Rafahu nasledovali hlboko znepokojujúce scény. Vyšetrovanie izraelskej armády musí byť rýchle, komplexné a transparentné. Naliehavo potrebujeme dohodu o prepustení rukojemníkov, poskytnutí pomoci a zastavení nepriateľských akcií, aby sa dalo pracovať na udržateľnom prímerí,“ napísal Cameron na sieti X.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyjadrilo hlboké znepokojenie nad „pokračujúcou operáciou Izraela v Rafahu“. Vyzvalo Izrael, aby zohľadnil výzvy Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) na zastavenie operácie.

V Rafahu už nie je bezpečné miesto

Už v pondelok útok na utečenecký tábor v Rafahu odsúdili viaceré humanitárne organizácie a niektoré krajiny, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý povedal, že v Gaze už nie je žiadne bezpečné miesto. Izrael medzitým posiela ľudí z Rafahu na pobrežie, ktoré označuje za bezpečnú humanitárnu zónu.

V Rafahu už nie je žiadne bezpečné miesto pre palestínskych civilistov a izraelská vojenská operácia, ktorá si vyžiadala mnoho obetí, sa musí skončiť. Povedal to v pondelok aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Biely dom v pondelok opäť vyzval Izrael, aby chránil civilistov.

„Zdesenie“ nad útokom vyjadril aj kanadský minister pre imigráciu Marc Miller. V pondelok oznámil, že Kanada zvýši počet víz pre obyvateľov Gazy.

Tí síce teraz nemôžu opustiť Pásmo Gazy, ale Kanada prisľúbila, že ich prijme päťtisíc, keď to bude možné. To je päťkrát viac, ako oznámila v decembri.

Izraelský útok na utečenecký tábor pri Rafahu v utorok odsúdil taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Ten zároveň vyzval na okamžité zastavenie bojov v oblasti. Zároveň však dodal, že samotný Hamas škodí Palestínčanom tým, že „vysiela rakety z Rafahu“ na Izrael.

Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Izrael vedie v Gaze od októbra minulého roka vojnu proti palestínskemu radikálnemu islamistickému hnutiu Hamas, ktoré Izrael, EÚ a USA považujú za teroristickú organizáciu.

Hamas začal vojnu 7. októbra útokom na Izrael, pričom v pohraničnej oblasti pri Pásme Gazy zabil 1 200 ľudí a približne 250 uniesol do Gazy. Izraelská odveta si podľa úradov vyžiadala životy 36-tisíc Palestínčanov v Gaze kontrolovanej Hamasom a Izrael za ňu čelí čoraz väčšej medzinárodnej kritike.

Bezpečnostná rada OSN sa v utorok zíde na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s nedeľňajším izraelským útokom na utečenecký tábor Rafah. Zasadnutie sa pravdepodobne uskutoční za zatvorenými dverami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet