Na hlavný obsah

Bývalú redaktorku Slovenského rozhlasu strieda umelá inteligencia: V bratislavskej MHD znie nový hlas

Zmena prišla po takmer štvrťstoročí.

Bývalú redaktorku Slovenského rozhlasu strieda umelá inteligencia: V bratislavskej MHD znie nový hlas
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

V bratislavskej od MHD od pondelka (27. 5.) znejú nové gongy aj nový hlas. Známe hlásenia bývalej redaktorky Slovenského rozhlasu Ľubice Tvarožkovej, ktorej hlas sa v autobusoch, trolejbusoch a električkách v hlavnom meste ozýval 23 rokov, vystriedala umelá inteligencia. Od zmeny si Dopravný podnik Bratislava (DPB) sľubuje väčšiu flexibilitu.

Nahrávanie hlásení pôvodným hlasom bolo technologicky náročné. Nové sa totiž museli zladiť tóninou, rýchlosťou aj náladou s tými existujúcimi.

„Nový hlas MHD sme vybrali testovaním rôznych softvérov, z ktorých sme zvolili ten s najlepšou výslovnosťou slovenských názvov nielen v slovenčine, ale aj v angličtine,“ vysvetlil hovorca DPB Jozef Vozár.

Vďaka umelej inteligencií dokáže bratislavský dopravný podnik pohotovo reagovať na rôzne obmedzenia. Upozorní na opatrnosť pri vystupovaní na vybraných zastávkach, či na možnosť uloženia batožiny do regálov, pokiaľ sa vo vozidle nachádzajú. Nový hlas si DPB pochvaľuje.

„Už teraz sme lídrom v informovaní cestujúcich na Slovensku a tieto nové hlásenia nás posunú ešte na ďalšiu úroveň. Verím, že nové hlásenia si naši cestujúci obľúbia a že spríjemnia prácu aj našim kolegom – vodičom,“ povedal predseda predstavenstva podniku Martin Rybanský.

Novému hlasu v bratislavskej MHD sme sa venovali aj v bloku Aktuálne :24, podrobnosti zisťovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

Dodal, že hlásenia sú často pre turistov prvým kontaktom so slovenčinou, no pomáhajú aj nevidiacim. Technológia podľa neho reaguje na svetové trendy.

Ďalšie zmeny

Zmeny sa však pri hláseniach nekončia. V budúcnosti, ako informoval Vozár, plánuje dopravný podnik hlavného mesta upustiť aj od používania frázy „nasleduje zastávka“. Nahradiť by ju mal zrozumiteľný gong.

„Novému hlasu bratislavskej MHD v súčasnosti hľadáme meno a budeme radi, ak nám cestujúci pomôžu s výberom. Na sociálnych sieťach Dopravného podniku Bratislava môže ktokoľvek navrhnúť nové meno a následne zistíme víťaza prostredníctvom hlasovania z užšieho výberu,“ dodal Vozár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny