Na hlavný obsah

V Lešti vrcholí vojenské cvičenie: Vyše tisícka vojakov nacvičuje obranné operácie na Slovensku

Zúčastňujú sa na ňom aj viaceré štáty Aliancie.

V Lešti vrcholí vojenské cvičenie: Vyše tisícka vojakov nacvičuje obranné operácie na Slovensku
Slovenskí vojaci počas vojenského cvičenia. Foto: RTVS

V Lešti v týchto dňoch vrcholí vojenské cvičenie Slovenský štít. Vojaci cvičia a plánujú obranné operácie na Slovensku. Zúčastňujú sa na ňom aj viaceré štáty Aliancie.

Do vojenského cvičenia Slovenský štít sa zapojilo viac ako tisíc vojakov zo Slovenska, z Poľska, Maďarska, zo Španielska, z Gruzínska a USA.

„Cieľom tohtoročného cvičenia je precvičiť plánovanie a riadenie operácií mechanizovanou brigádou ako hlavného cvičiaceho s podporou jednotiek bojovej podpory,“ vysvetlil generálmajor a riadiaci cvičenia Martin Stoklasa.

Veliteľské štáby precvičovali plánovanie obrannej operácie na našom území. „Aj po skúsenostiach z vojny na Ukrajine sa snažíme využívať infraštruktúru na výstavbu miest velenia. Takisto testujeme modularitu týchto miest tak, aby sa dali rýchlo nasediť a stiahnuť z priestoru operácie,“ uviedol Stoklasa.

„Tá stávajúca infraštruktúra sú nejaké pivničné priestory, ktoré zabezpečujú takisto maximálnu ochranu, krytie a utajenie,“ priblížil brigádny generál a veliteľ druhej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl SR Róbert Kecső.

Na vojenské cvičenie sa bol pre Správy RTVS pozrieť aj redaktor Lukáš Urbašík:

Rýchla reakcia

Pri presune štábov z jedného miesta velenia na druhé je dôležitá v prvom rade rýchla reakcia. „Cieľom je čo najmenej času stráviť presunom. To je ten moment, kedy sú jednotky, ale aj presúvajúce sa štáby, najviac zraniteľné,“ dodal Martin Stoklasa.

„Pokiaľ by sme boli odhalení či nebodaj napadnutí alebo pokiaľ sme donútení opustiť miesto, tak, samozrejme, každý profesionálny vojak sa snaží činnosti a zručnosti, ktoré má, urobiť čo najskôr,“ vysvetlil Róbert Kecső.

Slovenský štít má podľa riadiaceho cvičenia ukázať pripravenosť na zabezpečenie Slovenska a východného krídla Aliancie, ale aj ukázať, na ktorú oblasť výcviku sa majú naši vojaci v budúcnosti zamerať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko