Na hlavný obsah

V Nemecku pokračuje súd s extrémistami, ktorí chceli násilím zvrhnúť vládu. Verdikty sa očakávajú najskôr o rok

Ide o proces s členmi extrémistickej skupiny Ríšski občania.

V Nemecku pokračuje súd s extrémistami, ktorí chceli násilím zvrhnúť vládu. Verdikty sa očakávajú najskôr o rok
Obžalovaný Prinz Reuss. Foto: SITA/Boris Roessler/Pool Photo via AP

Vo Frankfurte nad Mohanom sa v utorok (21. 5.) za intenzívneho záujmu médií a bezpečnostných opatrení začal druhý z troch úsekov rozsiahleho súdneho procesu s členmi extrémistickej skupiny Ríšski občania okolo šľachtického rodu Heinricha XIII. Prinza Reussa.

Ten podľa obžaloby chcel násilím ovládnuť Nemecko. V časti procesu, ktorá sa začala v utorok a ktorú prokuratúra označila za vedenie sprisahancov, sa zodpovedá deväť osôb vrátane Reussa.

Proces je taký rozsiahly, že prvé rozsudky sa očakávajú najskôr na budúci rok. Spravodajská televízia Welt v utorkovej reportáži z Frankfurtu uviedla, že vynesenie rozsudkov môže trvať niekoľko rokov.

Podľa vyšetrovateľov bola skupina na čele s Reussom jednotná v odpore voči súčasnému demokratickému zriadeniu. Zastávala aj rôzne konšpiračné teórie.

Ako zastrešujúcu ideológiu obžalovaní vyznávali Ríšske občianske hnutie, ktoré trvá na pokračovaní Nemeckej ríše na základe ústavy z roku 1871. Podľa kontrarozviedky má toto hnutie v 84-miliónovom Nemecku približne 21-tisíc sympatizantov.

Pučisti pod vedením Prinza Reussa chceli zaútočiť na Bundestag, zatknúť poslancov a členov vlády, ako aj krajinských a regionálnych predstaviteľov a plánovali popravy. Podľa vyšetrovateľov chcel Reuss prevziať moc ako regent a pripravil podobný kabinet.

Podľa týchto predstáv by kontrolu nad súdnictvom prevzala bývalá poslankyňa za pravicovo-populistickú Alternatívu pre Nemecko (AfD) a sudkyňa Birgit Malsack-Winkemannová.

Pre proces postavili novú halu

Polícia proti skupine zasiahla v decembri 2022. Razie sa uskutočnili nielen v Nemecku, ale aj v Rakúsku a Taliansku.

Pre súdny proces, ktorý je svojím rozsahom v povojnovom Nemecku jedinečný, vo Frankfurte postavili novú halu s rozlohou 1 300 štvorcových metrov za niekoľko miliónov eur.

Spisy prípadu sú v súčasnosti uložené v 800 zložkách a samotná obžaloba má viac ako 600 strán. Vypovedať bude približne 240 svedkov a pojednávania naplánovali na január 2025.

Cirkus na kolesách

Už koncom apríla sa v Stuttgarte začal proces s ďalšími deviatimi osobami, ktoré sú označované za vojenské krídlo sprisahania.

Ide o ozbrojenú časť skupiny, ktorá mala pomocou násilia zabezpečiť moc politického vedenia, ktoré mali podporovať približne tri stovky vojensky organizovaných regionálnych združení. V júni potom mníchovský súd otvorí tretiu vetvu procesu, ktorá sa zameria na radových členov.

Vzhľadom na rozdelenie procesu sa očakáva, že sudcovia z každej vetvy budú vypovedať ako svedkovia v ostatných častiach. Nemecké médiá preto už teraz píšu o cirkuse na kolesách.

Viacerí právnici obžalovaných medzitým vyzvali na zjednotenie celého procesu, keďže rozdelenie považujú za nevýhodné pre svojich klientov.

Obžalovaní sú sedemdesiatnici

Pozornosť púta aj vysoký vek niektorých obžalovaných. Napríklad Prinz Reuss má 72 rokov a Rüdiger von Pescatore, bývalý dôstojník a výsadkár, ktorý viedol vojenské krídlo, má 70 rokov.

Krátko po policajných raziách spolupredsedníčka AfD Alice Weidelová spochybnila vážnosť prípadu a označila skupinu za dôchodcov a ich plány za puč so seniorskými chodúľkami.

V komentároch médií sa proti takémuto zjednodušeniu prípadu ohradila. „Konšpiračné teórie môžu vyznieť šialene. Ale tých, ktorí im veria, to ženie ešte hlbšie, takže ich to môže dohnať do extrémov,“ napísal spravodajský portál t-online.de.

Aj spravodajská relácia Tagesschau verejnoprávnej televízie ARD varovala, že skupina síce neohrozí demokratické zriadenie v Nemecku, ale rozhodne je nebezpečná, pretože chce zabíjať, aby dosiahla svoje ciele.

Podobne ako v Stuttgarte, aj začiatok utorkového súdneho procesu sledovali všetky hlavné nemecké spravodajské stanice, pričom prítomné boli aj zahraničné spravodajské štáby. Na záberoch, ktoré vznikli ešte predtým, ako sudca uvoľnil súdnu sieň, bolo vidieť, že každý z obžalovaných má dvoch alebo viacerých advokátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet