Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

V Novom Meste nad Váhom sa šíri vírusová infekcia. Hygienici potvrdili ohnisko hepatitídy, niektorí pacienti sú vo vážnom stave

Ochorenie je zradné aj v tom, že ma dlhšiu inkubačnú lehotu.

V Novom Meste nad Váhom sa šíri vírusová infekcia. Hygienici potvrdili ohnisko hepatitídy, niektorí pacienti sú vo vážnom stave
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hygienici v Novom Meste nad Váhom potvrdili ohnisko vírusovej hepatitídy typu A. Takzvaná choroba špinavých rúk sa šírila v jednej materskej škole a dvoch základných. V zariadeniach platí mimoriadny režim. Stav niektorých pacientov je vážny.

V materskej škole, v ktorej sa potvrdila hepatitída, vyvesili oznámenie o ochorení. Pracovníčka sa nám odmietla vyjadriť. Pozitívnych potvrdili aj v Spojenej škole. „Čo viem že dve, prváčka a ôsmak. Ohnisko je z detského domova,“ uviedla pracovníčka v školskej jedálni.

„V Novom Meste nad Váhom evidujeme epidémiu hepatitídy typu 1. Máme tam jedno ohnisko. V súčasnosti evidujeme 10 prípadov, päť dospelých a päť detí,“ informovala regionálna hygienička RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková.

Priebeh ochorenia bol u niektorých pacientov vážny, museli ich hospitalizovať. „Z 10 prípadov bolo 7 hospitalizovaných, na infekčnom sú momentálne traja,“ dodala Bučková.

Ohnisku vírusovej hepatitídy sa v Správach RTVS z regiónov venovala Dominika Kusá:

Hygienici nariadili mimoriadne opatrenia. „Dôkladná sanitácia s použitím dezinfekčných prostriedkov na báze chlóru. Dali sme tam lekársky dohľad a mimoriadne očkovanie detí,“ vyhlásila hygienička.

„Bola som nespokojná z toho. Našťastie hneď zatvorili škôlku. Išli sme na odbery krvi, v pondelok sme mali výsledky že je to v poriadku,“ prezradila matka detí v Novom Meste nad Váhom Bibiana Húnová.

Mesto vyzýva na dodržiavanie opatrení

Na dodržiavanie opatrení vyzýva aj mesto. „Dovoľujem si preto požiadať rodičov detí v dotknutých školách, aby z dôvodu zamedzenia šírenia nákazy, u svojich lekárov podstúpili zaočkovanie proti hepatitíde,“ uviedol primátor Nového Mesta nad Váhom František Mašlonka.

Ochorenie je zradné aj v tom, že ma dlhšiu inkubačnú lehotu. Pacient o svojej chorobe nevie, no prenáša ju. Takéto sú príznaky. „Únava, malátnosť, bolesti kĺbov, svalov, niekedy bolesti brucha, či poškodená a napadnutá pečeň. Neskôr, to je aj zažltnutie kože, žlté skléry a bulvy,“ dodala Bučková.

Hepatitída typu A potrápila najmä východ Slovenska. Hospitalizovali tam stovky ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny