Na hlavný obsah

V Poľsku otvorili prvú stálu základňu špeciálnych síl americkej armády: Vojaci zvyšujú bezpečnosť krajiny, vyhlásil prezident

Základňu otvorili v Baliciach pri Krakove na juhu Poľska.

V Poľsku otvorili prvú stálu základňu špeciálnych síl americkej armády: Vojaci zvyšujú bezpečnosť krajiny, vyhlásil prezident
Andrzej Duda Na snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prítomnosť amerických vojakov v Poľsku výrazne zvyšuje bezpečnosť krajiny, vyhlásil v sobotu (18. 5.) tamojší prezident Andrzej Duda. Povedal to v súvislosti s prvou stálou základňou špeciálnych síl americkej armády v krajine, ktorú otvorili v piatok. TASR sa odvoláva na agentúru PAP.

Základňu otvorili v Baliciach pri Krakove na juhu Poľska. Na základni bude pôsobiť 150 až 200 amerických vojakov. Ide o najvýchodnejšiu stálu základňu amerických špeciálnych síl v Európe.

„Je to veľké zadosťučinenie. Sú to témy, o ktorých som s americkou stranou hovoril od samého začiatku môjho nástupu do funkcie,“ uviedol Duda. Dodal, že o zvýšení prítomnosti amerických vojakov v Poľsku hovoril už počas prezidentského obdobia Donalda Trumpa.

„Táto prítomnosť sa neustále zvyšuje,“ uzavrel Duda s tým, že po začatí ruskej invázie na Ukrajinu rozhodol prezident Joe Biden o vyslaní ďalších tisícov vojakov špeciálnych síl USA do Poľska, aby strážili bezpečnosť v juhovýchodnej časti krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet