Na hlavný obsah

Rusko tvrdí, že ukrajinské rakety zasiahli obytnú budovu v Belgorode. Z trosiek vytiahli už sedem mŕtvych

Niekoľko ľudí je stále nezvestných.

Rusko tvrdí, že ukrajinské rakety zasiahli obytnú budovu v Belgorode. Z trosiek vytiahli už sedem mŕtvych
Záchranné zložky zasahujú v meste Belgorod, kde sa zrútila budova. Foto: TASR/AP

V ruskom Belgorode sa čiastočne zrútila viacpodlažná obytná budova, podľa úradov v dôsledku raketového útoku z Ukrajiny. Záchranári zo sutín domu zatiaľ vyslobodili sedem mŕtvych, počet obetí sa však ešte môže zvýšiť. Niekoľko ľudí je stále nezvestných, vrátane autistického dieťaťa.

Úrady podľa agentúry TASS hlásia okolo dvadsiatich zranených. Hovorca Kremľa Dimitrij Peskov útok označil za barbarstvo.

Ruské zdroje citované agentúrou Reuters o siedmich mŕtvych hovorili už popoludní, úrady však túto informáciu bezprostredne nepotvrdili. Pod troskami stále počuť živých ľudí. Zranenia utrpelo zatiaľ asi 20 ľudí vrátane dvoch detí a troch záchranárov, na ktorých spadla strecha silno poškodeného domu.

Na záberoch z miesta je vidieť panelový dom s mnohometrovou dierou uprostred. „Mesto Belgorod a Belgorodská oblasť boli vystavené masívnemu ostreľovaniu ozbrojenými silami Ukrajiny,“ uviedol Gladkov.

„V dôsledku priameho zásahu strelou do bytového domu sa celý jeden vchod od desiateho poschodia po prvý zrútil,“ dodal gubernátor.

Raketa dom zasiahla okolo 11.40 h moskovského času (10.40 h SELČ). Na mieste zasahujú hasiči a mnoho záchranárov, z ktorých niekoľko zostalo pod troskami. Práce opakovane prerušujú pre raketový poplach. V meste bolo počuť niekoľko výbuchov, píše TASS.

Neskoro popoludní Gladkov uviedol, že zamestnanci komunálnych služieb na mieste nainštalovali umelé osvetlenie a že odstraňovanie trosiek a pátranie bude pokračovať aj v nočných hodinách. Z trosiek a z miest pod nimi záchranári vyslobodili zatiaľ dve telá a 17 živých ľudí, 11 vyslobodených je v nemocnici, uviedli úrady podľa agentúry TASS.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Belgorod bol terčom útokov viacerých druhov rakiet. Časti jednej rakety podľa neho poškodili panelový dom. TASS vymenúva raketové systémy Točka-U, Olcha a RM-70 Vampire.

Gladkov spresnil, že v zasiahnutom vchode bolo 40 bytov. Obyvatelia susedných vchodov sa dočasne presťahovali, časť z nich zamierila do krízových stredísk..

Kyjev sa k útoku nevyjadril

Ruská stála misia pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) uviedla, že Kyjev pri útoku použil zbrane dodané členskými krajinami NATO. Od maltského predsedníctva OBSE Moskva žiada dôrazné odsúdenie útoku a kritizuje podľa nej dvojitý meter pri hodnotení porušovania medzinárodného humanitárneho práva.

Ukrajina sa k oznámeniu ruských úradov zatiaľ nevyjadrila, uviedla agentúra Reuters. Tvrdenia jednotlivých strán konfliktu zvyčajne nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne nezávisle overiť.

V Belgorodskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, v nedeľu opakovane platil letecký poplach. Región čelil ostreľovaniu tiež v sobotu a v noci na nedeľu, keď si podľa miestnych úradov vyžiadalo jeden ľudský život a 29 zranených. Podľa Gladkova sa poškodilo na 300 bytov v 85 budovách a tiež napríklad nemocnica alebo škola.

Útoky na civilné ciele sú v rozpore s medzinárodným právom. Obe strany konfliktu sa z nich navzájom obviňujú. Podľa Západu aj medzinárodných organizácií sa ich však výrazne častejšie dopúšťa Rusko, ktoré túto vojnu vo februári 2022 začalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet