Na hlavný obsah

V Tel Avive sa rozozneli sirény: Hamas ohlásil rozsiahly raketový útok na Izrael

Píšu o tom viaceré agentúry.

V Tel Avive sa po mnohých týždňoch rozozneli sirény, ktoré varujú pred raketovým úderom, píšu agentúry. Krátko po vyhlásení poplachu ozbrojené krídlo hnutia Hamas oznámilo, že začalo rozsiahly raketový úder na Tel Aviv z Pásma Gazy.

Izraelská armáda tvrdí, že osem rakiet na Izrael vypálili z Rafahu na juhu Pásma Gazy, kde armáda vedie vojenskú ofenzívu. Niekoľko z nich sa podarilo zničiť vo vzduchu.

Podľa agentúry AP je to prvýkrát o niekoľko mesiacov, čo sa sirény rozozneli v Tel Avive. Hamas síce v uplynulých mesiacoch útočil na Izrael raketami, ich dolet však nebol dostatočný, aby ohrozil priamo Tel Aviv.

Podľa serveru denníka Haarec sa sirény varujúce pred raketovým úderom rozozneli po 13.00 h SELČ aj na ďalších miestach v strednej časti Izraela. Izraelské médiá zdieľajú fotografie, ktoré podľa nich ukazujú zásahy protivzdušného systému Iron Dome.

Vojenské krídlo palestínskeho hnutia Hamas, proti ktorému Izrael bojuje v Pásme Gazy, uviedlo, že začalo rozsiahly raketový úder na Izrael. Podľa neho ide o odvetu za civilistov zabitých izraelskou armádou.

Izraelská armáda uviedla, že osem rakiet odpálili z Rafahu, píše server The Times of Israel, ktorý pôvodne informoval o desiatich raketách. V oblasti Rafahu na juhu Pásma Gazy vedie teraz izraelská armáda ofenzívu. Armáda tiež informovala, že niekoľko rakiet sa podarilo zničiť vo vzduchu.

Menšie škody na zemi spôsobili úlomky zostrelených rakiet, píšu izraelské médiá. Dve ženy sa ľahko zranili, keď sa ponáhľali do protileteckého krytu.

Mierové rokovania

V nedeľu popoludní sa rozozneli sirény varujúce pred raketovým útokmi aj na izraelskom území pri Pásme Gazy a na severe Izraela. Tam sú však takéto poplachy výrazne častejšie, keďže k útokom stačia menej sofistikované rakety s menším doletom, ktoré odpaľujú hnutie Hamas z Pásma Gazy a hnutie Hizballáh z Libanonu.

Raketový útok na Tel Aviv prichádza v čase, keď sa postupne obnovujú rokovania o prímerí a prepustení rukojemníkov. O záležitosti by podľa zdroja agentúry AFP mal rokovať v nedeľu (26. 5.) večer izraelský vojnový kabinet.

Podľa egyptského zdroja stanice CNN by nepriame rozhovory mali znovu odštartovať v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet