Na hlavný obsah

V žilinskej nemocnici si ako prví na Slovensku mohli vyskúšať moderný prístroj. Použili ho pri operácii pečene

Priviezli ho z Grécka.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina si ako prví na Slovensku a v Česku mohli vyskúšať moderný ultrazvukový prístroj. Chirurgovia ho použili pri operácii pečene. Prístroj priviezli z Grécka.

Odborníci používajú v tejto oblasti viacero techník, ale aktuálne sú v popredí a zároveň veľmi osvedčené práve ultrazvukové nástroje.

„Lekárom poslúžil nástroj pri rozsiahlom výkone, ktorý bolo potrebné zrealizovať pre zhubný nádor v pokročilejšom štádiu. Ultrazvukový disektor odborníkom umožnil dôkladne a najmä bezpečne ošetriť a očistiť dôležité cievy či štruktúry,“ ozrejmil primár FNsP Žilina Juraj Váňa.

Modernejším operáciám v žilinskej nemocnici as v Správach RTVS venoval redaktor Martin Do:

Nová operačná pomôcka má aj veľké množstvo výhod. „Obrovským benefitom nástroja sú neporovnateľne menšie straty krvi a výrazne vyššia bezpečnosť pacienta, Vďaka pokrokovej technológii sa tiež v praxi predchádza pooperačným komplikáciám,“ doplnil Váňa.

Do Žiliny ho priviezli až z Grécka. Naplánované majú už ďalšie zákroky. „Ultrazvukový disektor využívajú najmä neurochirurgovia, a to pri operáciách mozgu. Avšak pre svoju univerzálnosť významne poslúži aj pri operáciách pečene,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

Moderný ultrazvukový disektor majú v žilinskej nemocnici zatiaľ na skúšku. Vyskúšať si ho budú môcť aj chirurgovia martinskej univerzitnej nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny