Na hlavný obsah

Váhate s nákupom leteniek? Odborník radí, kedy je vhodná doba na ich kúpu

Majiteľ leteckej spoločnosti odporúča ľuďom cestovať čo najviac.

Váhate s nákupom leteniek? Odborník radí, kedy je vhodná doba na ich kúpu
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Podľa štatistík sa zdá, že Slováci čím ďalej, tým radšej lietajú. V minulom roku popradské letisko vybavilo viac ako 72-tisíc pasažierov, košické viac ako 600-tisíc a bratislavské takmer dva milióny cestujúcich.

Tento rok sa začal správami o drahších letenkách, čo možno niekoho odradilo. O aktuálnej leteckej sezóne sme sa v relácii RTVS Peniaze rozprávali s majiteľom leteckej spoločnosti Go2Sky Danielom Ferjančekom.

Tohtoročná sezóna bude podľa majiteľa leteckej spoločnosti podobná tej minulej, neočakáva sa zásadný nárast cien leteniek, počtu cestujúcich či letov.

„Na slovenský charterový trh vplýva silné konzervatívne nastavenie slovenského cestujúceho. Slovenský charterový cestujúci veľmi rád lieta v období od konca júna do začiatku septembra. Zatiaľ čo európsky charterový cestujúci využíva celé dovolenkové obdobie, ktoré je od apríla do októbra. Počty letov, ktoré sa na Slovensku realizujú, sa vždy koncentrujú do tohto krátkeho obdobia a sú v princípe vždy podobné,“ uviedol Ferjanček.

V roku 2023 išli ceny leteniek rapídne hore. „Na ich ceny vplýva predovšetkým koronakríza. Pred ňou, vzhľadom na to, že existovalo veľmi konkurenčné prostredie, sa ceny leteniek dostali až pod ekonomickú úroveň. To zásadným spôsobom vplývalo na hospodárenie aeroliniek a mnohé zbankrotovali,“ vyhlásil majiteľ leteckej spoločnosti.

„Koronakríza umožnila reštart. Aerolinky si nanovo nastavili cenovú politiku tak, aby umožňovala prežiť a tvoriť aj nejaký zisk, lebo aj aerolinky sú podnikateľským subjektom,“ dodal. Neočakáva, že by cene leteniek mali v budúcnosti klesať. Podľa Ferjančeka na to nie je “žiadny dôvod, musel by klesať dopyt alebo narastať dostupná kapacita, čo sa na trhu nedeje.“

Ceny budú v budúcnosti rásť

V budúcnosti po zavedení emisných povoleniek na leteckú dopravu bude asi lietanie opäť drahšie. Aký vývoj môžeme očakávať?

„Vývoj bude pre cestujúceho vždy negatívnym, pretože platby za znečisťovanie životného prostredia leteckou dopravou vplývajú na cenu leteniek. V prípade, že tieto platby budú narastať, tak letecké spoločnosti to budú premietať do ceny leteniek, ktoré budú v budúcnosti určite rásť,“ skonštatoval Ferjanček.

Cestujúcim aj poradil, kedy je najlepšie kúpiť letenky. „Existuje všeobecné pravidlo, že letenky je potrebné bookovať čo najskôr. Aerolinky najskôr predávajú letenky s nižšími cenami a postupne, čím sa približujeme k dátumu odletu, cena letenky stúpa,“ uviedol.

„Druhé pravidlo je, že pokiaľ nemáme fixný dátum, kedy musíme cestovať, je výhodnejšie cestovať mimo najatraktívnejšieho času, čo znamená mimo víkendu. Najlacnejšie letenky bývajú spravidla v neatraktívnych odletových časoch, to znamená v skorých ranných a neskorých večerných hodinách,“ dodal.

Ľuďom odporúča počas letnej sezóny cestovať čo naviac. „Bude sa vytvárať konkurenčné prostredie a aerolinky budú schopné poskytovať väčšie množstvo zaujímavých destinácií a poskytovať kvalitnejšie služby,“ uzavrel majiteľ leteckej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko