Na hlavný obsah

Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov organizácie

Za hlasovalo aj Slovensko.

Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov organizácie
Ilustračná snímka -Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN). Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie OSN v piatok (10. 5.) väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Za rezolúciu, podľa ktorej Palestínčania sú pripravení stať sa členmi OSN a priznáva im dodatočné práva pozorovateľov, hlasovalo 143 členských krajín OSN. Deväť bolo proti a 25 sa hlasovania zdržalo.

Za bolo aj Slovensko. Za rezolúciu o posilnení práv Palestínskeho štátu v OSN hlasovalo v prvom rade preto, aby podporilo mierové riešenie dvoch štátov. Vo vyhlásení k hlasovaniu v OSN to uviedol minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD).

Hovorí o jedinej ceste k dosiahnutiu udržateľného mieru v regióne a potvrdeniu historického práva Palestíny na sebaurčenie a miesto v OSN.

„Situácia si vyžaduje neodkladné prímerie a urýchlené mierové riešenie dosiahnuté dialógom a diplomatickou cestou. Podľa Slovenskej republiky sa dvojštátne riešenie ukazuje ako jediné spravodlivé a udržateľné. Len dvojštátne riešenie poskytne perspektívu rovnakých práv, základných slobôd a bezpečnosti ako pre izraelské, tak pre palestínske obyvateľstvo,“ vyhlásil Blanár. Dodal, že aktuálne prebiehajú diplomatické iniciatívy na rôznych medzinárodných fórach vrátane OSN.

Šéf rezortu diplomacie pripomína, že situácia v Pásme Gazy je kritická nielen pre miestnu samosprávu, ale bytostne pre Palestínčanov, ktorí sa stali vysídlencami a utečencami na vlastnom území.

„Slovenská republika odsudzuje útoky radikálov z teroristickej organizácie Hamas, pri ktorých boli zmasakrovaní nevinní izraelskí civilisti. Toto konanie treba odmietnuť a vyjadriť Izraelu podporu,“ skonštatoval.

Zároveň poukázal na už takmer 35-tisíc obetí konfliktu, najmä žien a detí. „Vojenské jednotky Izraela najnovšie vstúpili do mesta Rafah, kde je sústredené veľké množstvo palestínskych utečencov. Musíme preto zdôrazniť potrebu všestrannej ochrany civilistov na celom území Pásma Gazy,“ podotkol minister.

Izrael má podľa ministra morálnu povinnosť

Izrael má podľa neho morálnu povinnosť chrániť civilné obyvateľstvo, zabrániť zbytočným stratám na ľudských životoch a vyhnúť sa ďalšiemu utrpeniu.

Rezolúcia Valného zhromaždenia „určuje, že štát Palestína… by mal byť prijatý za člena (OSN)“ a „odporúča Bezpečnostnej rade, aby túto záležitosť opätovne priaznivo posúdila“, píše sa v texte prijatého návrhu.

Spojené štáty už naznačili, že budú v Bezpečnostnej rade vetovať plné členstvo Palestínčanov v OSN, ktorá má v tejto veci konečné slovo. Veto uplatnili aj v apríli, keď sa hlasovalo o palestínskej žiadosti na návrh Alžírska.

Palestínčania majú v súčasnosti status pozorovateľskej krajiny, ktorá však nie je členom OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet