Na hlavný obsah

Verejnoprávna televízia a rozhlas sú témou aj u našich susedov. Českí poslanci navštívili RTVS

Česká delegácia by sa mala stretnúť aj s reprezentantmi slovenského parlamentu.

Verejnoprávna televízia a rozhlas sú témou aj u našich susedov. Českí poslanci navštívili RTVS
Stretnutie českej delegácie v RTVS. Foto: RTVS

Verejnoprávna televízia a rozhlas sú témou aj v Česku. Tamojšie ministerstvo kultúry pracuje na novele zákona o Českej televízii a Českom rozhlase. Poslanci z Výboru pre vedu, vzdelanie, kultúru a mládež preto navštívili aj RTVS.

Český minister kultúry Martin Baxa minulý týždeň predstavil novelu zákona o rozhlasových a televíznych poplatkoch. Tie by sa mali zvýšiť preto, aby prispeli k nezávislosti verejnoprávnych médií.

„Ideme k liberalizácii médií verejnej služby, k jej odtieneniu od vplyvu aktuálnej vlády. Rozdelili sme si so senátom Českej republiky voľbu členov mediálnych rád a posilňujeme financovanie a hlavne ho naväzujeme na infláciu,“ uviedol podpredseda výboru pre vedu, vzdelanie, kultúru, mládež a telovýchovu Poslaneckej snemovne parlamentu ČR Jan Lacina.

Návšteve českých poslancov v RTVS sa v Správach RTVS venovala Andrea Šeligová:

Poslanci z výboru pre vzdelanie a kultúru z českej poslaneckej snemovne sa pýtali, čo spôsobilo zrušenie koncesionárskych poplatkov v praxi. Zaujímali sa aj o to, čo sa zmení po prijatí nového zákona o verejnoprávnom médiu.

„Zdá sa mi že Slovensko ide momentálne opačným smerom a chceli sme to zo všetkých strán počuť. Skôr nás zaujímali názory jednotlivých aktérov na tú vec,“ vyhlásil Lacina.

„Hovorili aj o situácii nie len v českom verejnoprávnom priestore, ale vôbec vzťah ku komerčným médiám. Vzťah štátnej moci a parlamentu k verejnoprávnym médiám. Je to trochu iný pohľad ako náš. Nazval by som to tak, že u nás prichádza k poštátneniu a u nich k takému odštátneniu,“ skonštatoval generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Česká delegácia by sa mala stretnúť aj s reprezentantmi slovenského parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko