Na hlavný obsah

Vesmírna loď Boeing Starliner pre technické problémy neodštartovala

Problémom bol poistný kyslíkový ventil v hornej časti rakety.

Vesmírna loď Boeing Starliner pre technické problémy neodštartovala
Vesmírna loď Boeing CST-100 Starliner. Foto: SITA/AP Photo/Terry Renna

Prvý štart letu znovupoužiteľnej vesmírnej lode Boeing CST-100 Starliner, ktorú mala do vesmíru vyniesť raketa Atlas V, odložili v utorok (7. 5.) krátko pred jeho plánovaným začiatkom po tom, čo zistili nový bezpečnostný problém. Informovala o tom agentúra AFP.

Štart vesmírnej lode Starliner bol odložený približne dve hodiny pred jeho plánovaným začiatkom. Počas prvého skúšobného letu s dvojčlennou posádkou tvorenou Barrym „Butchom“ Wilmorom a Sunitou Williamsovou sa mala automaticky pripojiť k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a následne sa po týždni vrátiť na Zem.

O odložení štartu informoval na sociálnej sieti X šéf amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson s tým, že na prvom mieste bola vždy bezpečnosť posádky.

Podľa agentúry AP sa bezpečnostný problém, kvôli ktorému štart odložili, týkal poistného kyslíkového ventilu v hornej časti rakety.

Doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, kedy nakoniec dôjde k štartu rakety Atlas V, ktorá kapsulu Starliner vynesie do vesmíru a s spojí s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS).

Stroj pripravili na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka plánovala vyštartovať z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Boeing sa snaží dobehnúť SpaceX

Spoločnosť Boeing sa snaží v kozmickom programe dostihnúť americkú vesmírnu spoločnosť SpaceX, ktorá vysiela do vesmíru astronautov pre NASA od roku 2020.

Predchádzajúce dva skúšobné vesmírne lety lode Starliner boli bezpilotné. Prvý v roku 2019 na vesmírnu stanicu nedorazil pre chybný softvér a ďalšie problémy.

Druhý skúšobný let sa uskutočnil v roku 2022. Spoločnosť musela vyriešiť napríklad problémy s padákom či drobným horľavým materiálom.

Odloženému štartu lode Starliner sme sa venovali aj v Ranných správach RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet