Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Viacero regiónov Slovenska môžu zasiahnuť búrky, v noci sa môžu objaviť na celom území, varuje SHMÚ

Ide o výstrahu prvého stupňa.

Viacero regiónov Slovenska môžu zasiahnuť búrky, v noci sa môžu objaviť na celom území, varuje SHMÚ
Archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred výskytom búrok. Vo štvrtok (23. 5.) sa môžu vyskytnúť na strednom a východnom Slovensku, a to vo viacerých okresoch. Ústav o tom informoval na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa platí vo štvrtok pre okresy stredného a východného Slovenska od 10.00 h do 21.00 h. V noci na piatok (24. 5.) sa búrky môžu vyskytnúť na celom území. Prvostupňová výstraha platí od polnoci do 21.00 h.

Výstraha pred búrkami vo štvrtok (23. 5.).
Výstraha pred búrkami vo štvrtok (23. 5.).Foto: SHMÚ

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ uviedli meteorológovia vo výstrahe.

Počas búrok sa očakáva intenzívny dážď s úhrnom zrážok 20-30 mm/30 min, silným nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 65-85 km/h a krúpy.

Výstraha pred búrkami v piatok (24. 5.).
Výstraha pred búrkami v piatok (24. 5.).Foto: SHMÚ

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu,“ píše sa vo výstrahe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko